Asscher reageert op scheldpartijen op Facebook

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) hekelt online grappen over zijn Joodse achternaam en Zwarte Piet.

Vicepremier Asscher reageerde dinsdagochtend op Facebook op scheldpartijen aan zijn adres.
Vicepremier Asscher reageerde dinsdagochtend op Facebook op scheldpartijen aan zijn adres. Foto ANP / Martijn Beekman

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft op dinsdagochtend op Facebook hard en cynisch gereageerd op alle „lieve jongens” die hem zo graag en vaak uitschelden op sociale media.

‘Respectloze hond’ heet het stukje, uit een bericht van @tonysoprano272. Die had ‘ontdekt’ dat Asschers opa voorzitter was geweest van de Joodsche Raad. „Chapeau”, schrijft Asscher. „Voor de muggenzifters onder ons: hij was mijn overgrootvader.”

Asscher tikte het stukje omdat hij merkte dat hij vaak niet meer reageert op mensen die hem via sociale media benaderen. En dus komt er voor één keer een antwoord. ,,Daarna richt ik me weer volledig op degenen die het echte gesprek zoeken.”

De ‘grap’ over zijn achternaam – ASScher – noemt hij ,,niet alleen knap gevonden, het is ook nog eens internationaal”. Nog beter was natuurlijk aSScher: ,,Omdat daarin ook een subtiele verwijzing naar de beruchte Duitse SS schuilgaat. Altijd even lachen.”

Lees hier de volledige Facebookpost van Asscher:

Natuurlijk vonden de ‘reageerders’ in ,,dit delicate aspect” van zijn familiegeschiedenis een verklaring voor zijn politieke opvattingen. Het was weer @tonysoprano272 die het volgens Asscher ,,het dichterlijkst heeft verwoord”: ‘Asscher kruipt liever in een moslim hol dan achter zijn eigen volk te staan! Net zijn opa, die werkte ook graag met de bezetter mee.’

Asscher is ,,de viezerik” en ook een ,,respectloze hond”. ,,Laat ik voorop stellen”, reageert Asscher, ,,dat ik ook niet houd van respectloze honden. Honden moeten respect tonen.”

Uit alles, schrijft Asscher, spreekt zorg over ,,de toenemende verruwing”. ,,Neem Brabantia: ‘Wilders heeft allang afstand genomen van geweld. Verder zijn Jij en je klote partij de oorzaak van dit geweld. Niet Wilders.” Maar alles komt volgens de vicepremier ,,scherpzinnig” samen in: ‘@LodewijkA is joods en viert helemaal geen sinterklaas thuis. Hij wil zwarte piet afschaffen omdat hij volkscultuur veracht.’

„Boem”, schrijft Asscher. „Ik geef onmiddellijk toe dat ik de schijn ophoud: ik vier wel Sinterklaas met mijn kinderen, maar ik geloof er zelf niet in.”

In zijn bericht had hij geen antwoord voor alle ,,lieve jongens” – vrouwen schelden Asscher blijkbaar niet uit. ,,Het werk roept. Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo’n reactie plaatst de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter? Als zij het ook een goed idee vindt, vooral plaatsen. Blijf er niet mee rondlopen.”

Een van de door Asscher genoemde reaguurders, Rico Schuurman, reageerde zelf weer op Facebook:

“Meneer asscher mag ik vragen wat ik verkeerd heb gedaan ik heb toch geen doodsbedreigingen geplaatst over u? Miss had ik geen kut kop moeten zeggen mijn excuus daarvoor maar ik mag toch ook me eigen mening kwijt? Ik hoop dat u me vraag kan beantwoorden. Nogmaals ik heb kut kop gezecht excuus daarvoor miss dat ik PVV niet met hoofdletters heb gezet?? Maar mijn vraag wat heb ik verkeerd gedaan ik hoop dat u mijn vraag kan beantwoorden.”