VN benoemen coördinator voor seksueel misbruik

De voormalige Amerikaanse onderminister Jane Holl Lute krijgt de taak zich over de wandaden te buigen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon kondigde de aanstelling van Jane Holl Lute maandag aan.
Secretaris-generaal Ban Ki-moon kondigde de aanstelling van Jane Holl Lute maandag aan. Foto: Dan Kitwood / AP

De Verenigde Naties (VN) hebben oud-onderminister van de Verenigde Staten Jane Holl Lute benoemd tot speciaal coördinator voor het verbeteren van de reactie van de VN op seksueel misbruik van blauwhelmen. Dat bracht secretaris-generaal Ban Ki-moon maandag naar buiten.

De aanstelling is onderdeel van een reeks maatregelen die de VN hebben genomen om seksueel misbruik door blauwhelmen tijdens vredesmissies, zoals die in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), te stoppen. Eind vorig jaar werd door de VN een onderzoek ingesteld na nieuwe beschuldigingen over seksueel misbruik door blauwhelmen. Er liep al een onderzoek naar ten minste zestien gevallen van seksueel misbruik in de CAR door VN-soldaten.

Op verzoek van de VN-chef stapte het hoofd van de VN-missie in de CAR, de Senegalees Babacar Gaye, vorig jaar augustus op.

Ervaren VN-diplomate

Lute deed van 2003 tot 2008 ervaring op als verantwoordelijke in meerdere VN-vredesmissies. Momenteel is zij als speciaal adviseur van Ban verantwoordelijk voor de overplaatsing van Iraakse vluchtelingen van vluchtelingenkamp Hurriya, nabij de hoofdstad Bagdad.

Lute was verder betrokken bij eerdere onderzoeken naar seksueel misbruik binnen de VN, zoals in Soedan in 2007 en in Liberia en Haïti in 2006.