Vieze nasmaak na Klassieker vol bezieling

Ajax - Feyenoord was reclame voor het voetbal, alleen sommige supporters zorgden voor slechte pr.

Riechedly Bazoer viert feest nadat hij Ajax op 2-1 heeft gezet tegen Feyenoord.
Riechedly Bazoer viert feest nadat hij Ajax op 2-1 heeft gezet tegen Feyenoord. Foto OLAF KRAAK/ANP

Ajax - Feyenoord (2-1) voldeed aan alle opgeklopte verwachtingen: strijd en passie, met onverkwikkelijkheden over en weer. Het was er allemaal, zondagmiddag: de beleving en bezieling op het veld die trainers eisen en supporters graag zien. Maar meer dan een voetnoot was het wangedrag van honderden Ajax-supporters die te lang hun grove en heilloze gang mochten gaan bij de verbale geseling van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. Hij was ooit van Ajax, vandaar.

Ajax deed, op het veld, wat het moest doen om in het spoor te blijven van koploper PSV, in een duel dat in de eerste helft internationale allure had: hard, enerverend, op en neer golvend. Twee ploegen die wegens de belangen en teleurstellende recente resultaten behoudend te werk hadden kunnen gaan, gooiden beide bij de aftrap de angst overboord.

Attractief was het, met prima uitgespeelde goals van Feyenoorder Jens Toornstra en Amin Younes voor Ajax in het eerste kwart. Ook toen al waren de spreekkoren aan het adres van keeper Vermeer te horen, slechts nog als ruis waarneembaar. Ach, hoort er ook een beetje bij als je naar de aartsrivaal gaat, kon je nog denken. Punt gemaakt, anderhalf jaar nadat hij de bank van Ajax verruilde voor een plek onder de lat bij Feyenoord.

Er was ook zo veel te beleven, in die fase. Riechedly Bazoer (19) vocht verbeten duels uit met Tonny Vilhena (21). Het is precies wat de Klassieker nodig heeft: hoofdrolspelers en akkefietjes die compenseren voor het gebrek nu en dan aan wezenlijke sportieve diepgang. „Dat ben ik niet vergeten”, zei Bazoer over een schop van Vilhena in de bekerwedstrijd eerder dit seizoen. Drie weken lang moest hij herstellen van de charge. Nu was daar zijn gramschap.

Pas toen de wedstrijd in intensiteit na rust afnam en de verveling toesloeg op de tribune, nam het kwetsende gezang vanuit met name sfeervak 410 de overhand. Rijkelijk laat greep de thuisclub in met een oproep om „in het belang van het voetbal” te stoppen met de vernedering van Vermeer. De kwalificaties ‘massaal, aanhoudend en kwetsend’ waren reeds lang van toepassing; genoeg om een wedstrijd voor stil te leggen. Medewerkers van Feyenoord keken verontwaardigd om zich heen op de perstribune: hoelang moest dit nog duren?

De hardvochtigheid van honderden Ajax-fans richting de afvallige Vermeer stond in schril contrast met de erehaag die Feyenoord-spelers voor de wedstrijd vormden voor Ajacied Johnny Heitinga, die met profvoetballen stopt. Het was alsof de fanatieke aanhang van Ajax even wilde laten zien dat het ook zijn mannetje staat in de cultus van verwerpelijkheid, kort na de bedreiging van eigen werknemers door Feyenoord-supporters en het racistisch bejegenen van Ajacied Bazoer door tientallen ADO-supporters.

Maar goed, het voetbal ging door en de Arena leefde op toen – kort na de oproep om te stoppen met kwetsende spreekkoren – Bazoer ineens een fraai, wegdraaiend schot loste dat via de binnenkant van de paal achter Vermeer in het doel viel: 2-1. Randzaken werden weer randzaken, de wedstrijd ontvlamde weer. Ajax kreeg een penalty, gegeven na een overtreding van Vermeer op Davy Klaassen, maar Nemanja Gudelj schoot over.

Feyenoord maakte zich op voor een slotoffensief. Maar op een kopkans van de tot pinchhitter gedegradeerde spits Michiel Kramer na, kwam de voormalige titelkandidaat tot weinig. Eljero Elia moest met zijn dribbel wat forceren voor Feyenoord, maar niets lukte. „Volgens mij heeft Joël Veltman een heel stuk van Elia in zijn mond, die heeft hij helemaal opgevreten”, zei Ajax-coach Frank de Boer grijnzend.

Net na de week dat Ajax-spelers en De Boer in gesprek waren gegaan met een supportersdelegatie over onder meer het vertoonde spel, liet Ajax zien dat de ploeg knokken kan. De Boer had het over de teruggekeerde aanvoerder Davy Klaassen toen hij zei: „Hij is de afspiegeling van hoe wij graag willen dat spelers spelen, met die passie, en continu bezig zijn om jezelf beter te maken.”

Het eindresultaat, 2-1 voor Ajax, deed aan het spelbeeld recht. Maar de vieze smaak is lastig weg te spoelen, helemaal toen het bericht doordrong dat voor de wedstrijd iemand een pop met ‘Vermeer’ op het shirt had laten bungelen aan de balustrade. Ook dat nog. „Je ziet jezelf hangen”, zei Vermeer na de wedstrijd tegen RTV Rijnmond. „Maar we moeten daar niet te veel woorden aan vuil maken.” Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.

De Klassieker, qua amusementswaarde hoogwaardig, werd ontsierd door een zingende meute en een opgeknoopte pop. Bij het verlaten van de perstribune klampte een vrouw twee verslaggevers aan. „Dat vak daar maakt deze club te schande, al jaren. Dat wil ik graag zeggen.”