VEB dagvaardt Volkswagen om sjoemelsoftware

Volgens de beleggersvereniging heeft Volkswagen beleggers misleid en heeft dat veel geld gekost.

Een Volkswagen Amarok krijgt nieuwe software in een garage in Berlijn.
Een Volkswagen Amarok krijgt nieuwe software in een garage in Berlijn. Foto Tobias Schwaz / AFP

Beleggersvereniging VEB heeft Volkswagen gedagvaard om het sjoemelsoftwareschandaal. Volgens de VEB heeft Volkswagen beleggers misleid door oneerlijk te zijn over de uitstoot van zijn auto’s. Toen het schandaal uitkwam kelderde de koers, waardoor beleggers geld zijn verloren. De vereniging verwacht nog jaren te moeten procederen.

De VEB had al snel nadat het dieselschandaal in het najaar aan het licht kwam Volkswagen aansprakelijk gesteld. Een maand later bleek het Duitse automerk niet bereid te zijn met de vereniging in overleg te treden, waarna de VEB aankondigde naar de rechter te stappen. Eind vorige week heeft de verenging Volkswagen gedagvaard.

Onjuist en misleidend

Volgens de beleggersvereniging heeft Volkswagen “onrechtmatig jegens haar aandeelhouders gehandeld door onjuiste en misleidende uitlatingen te doen” over het vermogen en de uitstoot van zijn auto’s. Beleggers kregen in de jaarverslagen van 2008 tot en met 2014: “De resultaten zijn immers behaald door de nodige kunstgrepen.” Bovendien heeft Volkswagen volgens de VEB onterechte beweerd een duurzaam bedrijf te zijn:

“Zo informeerde Volkswagen op 11 september 2015 – twee weken voor de publiekelijke ontmaskering – de markt nog met haar koppositie in de Dow Jones Sustainability Index: “Volkswagen is world’s most sustainable automotive group”. Dit terwijl VW wist dat de uitstootresultaten van haar dieselauto’s werden gemanipuleerd.”

Volkswagen informeerde beleggers ook niet toen bleek dat de Amerikaanse autoriteiten bezig waren met een onderzoek naar de dieselfraude. Ook dat was volgens de VEB koersgevoelige informatie die gedeeld had moeten worden.