‘Van matchfixing verdachte Nederlander vast in Duitsland’

Bronnen melden dat het om Daniël van ‘t H. gaat, die eerder werd verdacht van matchfixing in de Jupiler League.

Een Nederlander die verdacht wordt van matchfixing zit vast in Duitsland. Dat heeft het openbaar ministerie van Bochum bevestigd tegenover de Volkskrant. De verdachte werd op 9 januari in Duitsland opgepakt en later die maand formeel aangeklaagd.

Het OM wilde niet uit de doeken doen wie er is opgepakt, alleen dat het om “een inwoner van Nederland” gaat. Bronnen laten aan de Volkskrant weten dat het de 41-jarige Daniël van ’t H. betreft. In de gokwereld is hij ook wel bekend als “Danny”. Hij zou in 2008 hebben samengewerkt met Paul R. (“Rooie Paul”) om drie 2. Bundesliga-wedstrijden van voetbalclub Sankt Pauli te manipuleren.

Eerder verdachte in Nederland

Eerder werd van ’t H. al verdacht van het beïnvloeden van twee wedstrijden in de Jupiler League in 2009. Van ’t H. zou een of meer Duitse voetballers hebben omgekocht, waarna er op de wedstrijd gegokt kon worden. Het OM houdt de kaken stijf op elkaar over welke wedstrijden “gefixt” zouden zijn.

Van ’t H. werd al eerder verdacht van witwassen en het illegaal aanbieden van gokken op voetbalmatches. R. werd vorig jaar in Duitsland berecht voor het manipuleren van voetbalwedstrijden. Hij werd toen vrijgesproken omdat veel van de strafbare feiten buiten Duits grondgebied hadden plaatsgevonden.

Vrijgelaten

Van ’t H. zat tot 2015 samen met zijn medeverdachte Vincent de W. vast in de gevangenis voor de aantijgingen in Nederland. Ondanks tegenstand van het OM, bepaalde de rechter na een pro-formazitting in mei dat het duo onder voorwaarden op vrije voeten mocht komen. Het lijkt erop dat Van ’t H. hierop de benen heeft genomen en naar Duitsland is gegaan.