Justitie daagt oud-fraudebestrijder en VVD-prominent zelf wegens fraude

Het Openbaar Ministerie gaat de eigen, voormalige speciale fraudeaanklager Matthieu van S.T. voor de strafrechter dagen wegens fraude.

De man die in 2010 bij het ressortsparket in Amsterdam aan de slag ging voor de aanpak van witteboordencriminelen wordt na een lang onderzoek van de FIOD vervolgd wegens valsheid in geschrifte. „Wij verwijten de verdachte het indienen van onjuiste aangiften bij de belastingdienst, het onjuist informeren van de Belastingdienst en valsheid in geschrifte”, zegt een woordvoerder van het OM. Het zou gaan „om tienduizenden euro’s fiscaal nadeel”.

In 2014 werd de verdachte al met strafontslag gestuurd (oneervol ontslag zonder recht op uitkering). De aanklager en prominente VVD’er werd in april 2012 op non-actief gesteld. Hij zat van 2003 tot 2010 in de landelijke partijcommissie politie en justitie. De laatste jaren was hij voorzitter van de raad, waarin prominente partijleden de VVD-Kamerleden adviseren over wetsvoorstellen.

De verdachte werd in 2009 vanuit de advocatuur aangetrokken door het OM. Leo de Wit, toen hoofdofficier van justitie van Amsterdam en eveneens lid van de VVD-adviesraad, was nadrukkelijk bij zijn selectie betrokken.„Van S.T. werd aangetrokken vanwege zijn specifieke belangstelling voor gecompliceerde fraudezaken”, aldus een andere bij de sollicitatieprocedure betrokken magistraat.

Van S.T. heeft steeds de strafbare feiten ontkend. Volgens hem was er sprake „van een hetze van binnenuit het OM tegen mij”. Het is nog onduidelijk wanneer de strafzaak gaat dienen.