gebruikte schedel als saxofoon

Tekening Todd S. Marshall

Het geloei van dit uitgestorven rund klonk over de Afrikaanse savanne in de steentijd. Rusingoryx atopocranion had een toeter in zijn schedel. Zoiets is nooit eerder bij een zoogdier gezien, schreef een team van Amerikaanse paleontologen en archeologen donderdag in Current Biology. De neusholte van het dier, dat verder op een gnoe leek, is wijd en loopt helemaal voorlangs naar het voorhoofd, om dan van bovenaf de schedel in te duiken. Het geheel doet wel wat denken aan een tenorsaxofoon.

Het rund kon lage tonen voortbrengen, denkt het team: misschien zelfs wel tot 20 hertz. Zulk geluid draagt ver. Er is maar één andere diergroep die zo’n inwendige toeter had: de hadrosauriërs, dino’s uit het Krijt.

De eerste fossielen van Rusingoryx werden ontdekt in 1984 in Kenia, op het eiland Rusinga in het Victoriameer. Het Amerikaanse team ontdekte daar nieuwe schedels. De vindplaats, waar ook vuistbijlen zijn gevonden, is 285.000 tot 40.000 jaar oud. (NRC)