Rusland arresteert zeven IS-strijders

De extremisten zouden van plan zijn geweest om aanslagen te plegen in onder meer Moskou en Sint-Petersburg.

Een Russische politieagent in Moskou.
Een Russische politieagent in Moskou. Foto: Jerry Lampen / ANP

De Russische geheime dienst FSB heeft zondag in Jekaterinenburg zeven leden van terreurgroep Islamitische Staat (IS) gearresteerd. De strijders zouden aanslagen hebben gepland in Moskou, Sint-Petersburg en de omgeving van Jekaterinenburg. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Bij de arrestatie zijn explosieven gevonden.

De terreurverdachten komen uit Rusland en Centraal-Azië. De leider van de groep is volgens de FSB het land vanuit Turkije binnengekomen. Bij een huiszoeking werd een laboratorium aangetroffen dat was opgezet om geïmproviseerde explosieven te maken. Ook werden er vuurwapens, handgranaten en extremistische literatuur in beslag genomen.

Volgens een woordvoerder van de FSB zouden de terroristen na het plegen van de aanslagen van plan zijn geweest om naar Syrië af te reizen om daar mee te vechten met IS.

In oktober wist de FSB ook al een aanslag in Moskou te voorkomen. Toen werden extremisten opgepakt die een bom tot ontploffing wilden brengen in de metro van de Russische hoofdstad. Er werd een vijf kilo zware bom gevonden, die met een mobiele telefoon tot ontploffing kon worden gebracht.