Overlevenden uit puinhopen flat Taiwan gered

De burgemeester van de stad Tainan verwacht dat het dodental de honderd zal passeren.

Reddingswerkers halen een 42-jarige man uit de ingestorte flat in Tainan.
Reddingswerkers halen een 42-jarige man uit de ingestorte flat in Tainan. Foto AP

Reddingswerkers hebben maandag drie overlevenden uit het ingestorte flatgebouw in Taiwan gehaald, melden Taiwanese media volgens persbureau AP. Ze hebben twee dagen moeten wachten op hun redding. Het dodental van de aardbeving in de stad Tainan is verder opgelopen tot zeker 37.

De burgemeester verwacht dat het dodental de honderd zal passeren, omdat het er slecht uitziet voor de vele slachtoffers die nog onder het puin liggen. Er is een onderzoek gestart naar de bouwkwaliteit van de flat.

Reddingen

Hulpverleners hoorden een vrouw “Ik ben hier” roepen, berichtte de Taiwanese zender EBC volgens AP. Ze lag onder het lichaam van haar overleden echtgenoot. Hun zoontje van 2 jaar oud heeft de aardbeving niet overleefd.

De andere overlevenden zijn een 42-jarige man en een meisje van 8, meldt persbureau AFP. Enkele uren na de man werd ook zijn vriendin gevonden, maar zij bleek overleden.

Reddingswerkers hadden eerder op de dag tekenen van leven waargenomen van een 28-jarige vrouwelijke arbeidsmigrant. Zij was op dat moment nog bij bewustzijn. Het is niet bekend hoe zij er aan toe is.

Constructie

De aardbeving van vrijdag (Nederlandse tijd) had een kracht van 6,4. Alle doden op twee na vielen in het zeventien verdiepingen tellende flatgebouw Gouden Draak, dat als een kaartenhuis in elkaar is gezakt. Taiwan wordt vaker door bevingen getroffen en de autoriteiten willen weten of de constructie van de Gouden Draak daar wel voldoende tegen bestand was. Mogelijk is er op de bouwkosten op een onverantwoorde manier beknibbeld.

De Wall Street Journal publiceerde beelden van de ravage: