Obama vraagt congres om 1,8 miljard dollar in strijd tegen zika

Hij wil het geld bijvoorbeeld gebruiken om sneller een vaccin te ontwikkelen.

Denguemuggen in een laboratorium in El Salvador.
Denguemuggen in een laboratorium in El Salvador. AFP / Marvin Recinos

Obama wil ruim 1,8 miljard dollar vrijmaken voor de bestrijding van het zikavirus. Hij heeft dat bedrag aan het congres voorgelegd.

De Amerikaanse president wil het geld gebruiken voor muggenbestrijdingsprogramma’s, om sneller een vaccin te ontwikkelen en voor steun aan zwangere vrouwen met lage inkomens.

Het zikavirus komt in het zuiden en midden van Amerika voor, en wordt door muggen verspreid. De meeste geïnfecteerden merkten niets van de besmetting. Anderen krijgen griepachtige verschijnselen: zoals lichte koorts, hoofd- en spierpijn en ontstoken ogen.

Microcefalie

Braziliaanse autoriteiten sloegen eind vorig jaar alarm, nadat ineens opvallend veel kinderen geboren werden met microcefalie. Bij die aandoening zijn de hersenen ernstig verschrompeld. Het verband met het zikavirus is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Ook in de VS komen muggen voor die biologisch gezien het het zikavirus kunnen verspreiden, daarom loopt het land risico om besmettingshaard te worden. Dinsdag werd bekend iemand in Texas het virus kreeg na seksueel contact met een reiziger die Venezuela had bezocht. Het was het eerste bewijs dat het virus ook seksueel overdraagbaar is.


Wat is het zikavirus? Waar zijn er mensen besmet door zikamuggen? En wat zijn de symptomen? In onderstaande slideshow zie je het in onze infographics