N-H mag duizenden damherten afschieten

De motie van GroenLinks en PvdD werd verworpen. De herten brengen verkeersveiligheid en natuur in gevaar.

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Foto Marten van Dijl / ANP

De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben een motie tegen het afschieten van damherten verworpen. Het provinciebestuur mag nu een ontheffing van het jachtverbod verlenen om duizenden damherten in natuurgebieden af te maken. De herten zouden de verkeersveiligheid en biodiversiteit in gevaar brengen.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden een motie ingediend om het plan van Gedeputeerde Staten tegen te houden, maar die werd met 35 tegen 18 stemmen verworpen. Nu mogen 600 damherten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en 2.400 damherten in de Waterleidingduinen afgeschoten worden, over een periode van vijf jaar.

Twitter avatar LammertvanRaan lammert van raan Schiettent in de Amsterdamse waterleidingduinen #PSNH wordt geopend. 18 tegen 35 voor, waarvan akte. https://t.co/klvYNckJIe

In november stemden Gedeputeerde Staten in met het Faunabeheerplan. Volgens dat plan is het aantal damherten in de duingebieden tussen IJmuiden en Den Haag gegroeid van 150 in 2000 naar 3.800 in 2015. De gemeente Amsterdam keurde in oktober ook een plan goed om het aantal damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen te verminderen van 3.000 naar 800.

Hekken als alternatief

Tegenstanders zeggen dat er alternatieven zijn. Zo zou ook een hek geplaatst kunnen worden om de herten van de weg en van gewassen af te houden of een natuurbrug geplaatst kunnen worden. De Dierenbescherming noemt ook prikkelstruiken en geurstoffen om de dieren van de planten weg te houden. Bovendien zou het gebied juist profiteren van een zekere ‘kaalheid’ door het grazen voor de waterwinning.

De Dierenbescherming verzamelde afgelopen zomer meer dan 17.000 handtekeningen om het jagen op de 2.400 damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen tegen te houden. Zowel de Dierenbescherming als de Faunabescherming hebben aangegeven naar de rechter te stappen als Gedupteerde Staten formeel toestemming geven voor de ontheffing van het jachtverbod.

De Amsterdamse Waterleidingduinen: