Nederlander verdacht van matchfixing in Duitsland

De Duitse justitie heeft op 9 januari een Nederlander gearresteerd voor matchfixing, zo berichtte de Volkskrant maandag. De 41-jarige Daniël van ‘t H. zou samen met Paul R. in 2008 drie wedstrijden van de Duitse tweededivisieclub Sankt Pauli hebben gemanipuleerd. Er liep een arrestatiebevel tegen hem.

De twee kwamen in 2009 in beeld bij de opsporingsdiensten, toen er telefoongesprekken met Duitse matchfixers werden afgeluisterd. In die telefoontaps bespraken ze allerlei Europese voetbalcompetities waarbij duidelijk was dat ze over voorkennis beschikten.

De Nederlander Paul R. werd eerder al opgepakt vanwege matchfixing. Hij werd veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke celstraf, maar werd later vrijgesproken in Duitsland omdat hij zijn afspraken om het voetbal te manipuleren in het buitenland had gemaakt. Ook de bijbehorende transacties vonden plaats buiten het Duitse rechtsgebied. Dit probleem kan zich ook voordoen in deze zaak.

Daniël van ‘t H. is ook verdachte in een Nederlandse strafzaak, waarin hem witwassen en het op grote schaal organiseren van illegale voetbalweddenschappen ten laste worden gelegd. Er wordt daarbij gekeken naar zijn rol bij het manipuleren van twee duels in de Nederlandse eerste divisie, in 2009. Van ‘t H beroept zich op zijn zwijgrecht in deze zaak.

Wanneer de Duitse zaak voorkomt, is nog onduidelijk. Als de verdachte blijft zwijgen, kan het nog lang duren, aldus de Duitse aanklager.