Mirakel in Moskou, en dat zonder toppers

De Nederlandse tennissters bereiken de halve finale van de Fed Cup na een sensationele zege op Rusland.

Kiki Bertens viert het bereiken van de halve finales van de Fed Cup na de zege in haar partij tegen Svetlana Koeznetsova.
Kiki Bertens viert het bereiken van de halve finales van de Fed Cup na de zege in haar partij tegen Svetlana Koeznetsova.

Dat ene zinnetje van captain Paul Haarhuis, tijdens zomaar een wisseling van kant in de beslissende partij tussen zijn kopvrouw Kiki Bertens en de Russische wereldtopper Svetlana Koeznetsova. „Zij weet het niet meer maar jij wel”, klonk zijn stem via Ziggo Sport luid en duidelijk vanuit het Olympisch Stadion in Moskou. Vol vertrouwen denderde Bertens door naar een afgetekende 6-1 en 6-4 zege op de tweevoudig grandslamwinnares en voormalige nummer twee van de wereld. Ongelofelijk maar waar, de Nederlandse vrouwen hadden tennisnatie Rusland in eigen land verslagen en zich voor het eerst sinds 1997 geplaatst voor de halve finale van de Fed Cup.

„Dit is historisch”, plaatste Haarhuis de stunt van het team na afloop in perspectief. Nooit waren de Nederlandse tennissters langer ongeslagen, nu al twee jaar en acht duels, tegen onder meer toplanden als Tsjechië en Australië. De halve finale volgt half april uit tegen Frankrijk, waarvan in 1997 werd verloren in de finale. Destijds beschikte Nederland met Brenda Schultz-McCarthy over een echte wereldtopper. De huidige ploeg realiseerde ‘het mirakel van Moskou’ zonder één enkele speelster uit de tophonderd. Bertens (WTA-ranking 106) won zaterdag van Ekatarina Makarova (31), Richèl Hogenkamp (141) versloeg na een thriller van ruim vier uur Koeznetsova (17). Zondag maakte Bertens het tegen de vermoeide Russische kopvrouw genadeloos af.

„Ik houd niet zo van de uitdrukking boven jezelf uitstijgen”, reageert Raemon Sluiter op de ook voor hem onverwachte zege van de Nederlandse tennissters. De voormalige Nederlandse topspeler, regelmatig uitblinker in Davis Cupverband, is sinds dit jaar coach van Fed Cupsterren Bertens en Hogenkamp. Thuis voor de tv genoot hij met conditietrainer Errol Esajas en tenniscoach Martin van der Bruggen van de sensationele prestaties van zijn pupillen. „Natuurlijk hebben ze waanzinnig gespeeld. Maar je kunt net zo goed zeggen dat je bij andere gelegenheden onder je eigen kunnen hebt gespeeld. Je moet niet te snel euforisch worden maar individueel blijven analyseren.”

Ja, Sluiter had dat ene zinnetje van captain Haarhuis tegen Bertens in de beslissende partij ook gehoord. „Simpele dingen die bevestigen dat jij er lekker in zit maar dat zij moet zoeken. Dan kan die Koeznetsova wel zeventiende van de wereld staan, maar dat maakt geen fuck uit.” Belangrijke factor in het Fed Cupsucces, de ervaren voormalige wereldtopper Haarhuis? „Dit komt natuurlijk op het conto van die meiden zelf. Maar Paul is een belangrijke toegevoegde waarde. Tactisch weet hij de juiste snaar te raken. Even een geintje om de druk eraf te halen of juist aangeven wanneer het gas erop moet.”

De prestaties van Bertens, die in de Fed Cup nu een score heeft van dertien gewonnen singles tegen slechts één nederlaag, verrassen haar coach nauwelijks. „Kiki heeft eerder van topspeelsters gewonnen”, stelt Sluiter. Haar vroege uitschakeling onlangs op de Australian Open? „Keihard balen maar ze heeft ook al zeven wedstrijden gewonnen dit jaar.” Ook valt de fitheid op van de 24-jarige Wateringse, die vorig jaar op Roland Garros verklaarde dat ze wegens een achteraf goedaardige bobbel op haar schildklier een jaar lang had gedacht dat ze kanker had. „Het is work in progress maar we hebben deze winter al hard gewerkt, ook aan haar voeding. Ze zit lekker in haar vel.”

Verbaasder is Sluiter over de heroïsche 7-6, 5-7 en 10-8 overwinning van Hogenkamp (23) op Koeznetsova. „Fantastisch natuurlijk, in zo’n lange partij. Richèl heeft nog niet vaak van zulke speelsters gewonnen. Maar als ze met haar hoofd in de partij zit, is ze ongelofelijk taai. Ze heeft heel wat metertjes gemaakt in die vier uur.”

Hamvraag: leiden de topprestaties in de Fed Cup ook tot betere individuele prestaties van zijn pupillen? „Kiki en Richèl zijn allebei sociale meiden”, typeert Sluiter. Nu ze ook na de stunt in Moskou samen blijven optrekken, is de kans op succes volgens hem groter. „Tennis komt op de eerste plaats, maar gezelligheid buiten de baan is op de Tour ook heel belangrijk. Ik hoop dat voor een deel te kunnen invullen en die meiden te kunnen ondersteunen. Zodat het teamverband ook individueel loont.”