Hoe Boko Haram op de wereld kwam

The Guardian dook in het ontstaan van de terreurgroep, die duizenden doden op z’n geweten heeft.

Een screenshot van Abubakar Shekau op archiefbeeld, de huidige leider van Boko Haram.
Een screenshot van Abubakar Shekau op archiefbeeld, de huidige leider van Boko Haram. AFP

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram houdt Nigeria al jaren in z’n greep. Duizenden mensen kwamen om door het geweld en meer dan een miljoen mensen zijn ontheemd. The Guardian duikt in een longread in de achtergrond van de beweging. Wie zijn de leden van Boko Haram? Hoe kwam de beweging tot stand? Wat wil de groep bereiken?

Boko Haram werd in 2002 opgericht in de noordelijke stad Maiduguri, schrijft de krant. Mensen uit alle lagen van de samenleving sloten zich aan: van straatkinderen tot ontevreden studenten. Een deel kwam van de universiteit van Maiduguri, waar de elite in de jaren 90 hun kinderen naar school stuurde. De school stond bekend om het verheerlijken van deze kinderen en feesten waarbij soms letterlijk met geld werd gestrooid.

Ontevreden studenten

Deze omgang met geld werd door sommigen beschouwd als een voorbeeld van de ongelijkheid en immoraliteit van de Nigeriaanse staat. Ontevreden studenten en schooluitvallers werden aangetrokken tot de jeugdvleugel van een salafistische groep van een moskee in Maiduguri. Onder hen was Mohammed Yusuf, de latere oprichter van Boko Haram.

Yusuf vond dat moslims die deelnemen aan enige vorm van een democratisch systeem afvalligen zijn, en moeten worden gedood. De bron van corruptie was volgens hem het systeem van westerse educatie, ingevoerd tijdens en na de koloniale overheersing door Groot-Brittannië.

Steeds meer volgers

De charismatisch Yusuf reisde door het noorden van Nigeria, om jongeren te mobiliseren. Het aantal volgelingen van hem groeide door de jaren heen gestaag. De mannen droomden samen van hun eigen shariadroomland, en bewapenden zich.

In 2009 raakten leden van de terreurgroep een aantal keer slaags met de politie. Ook Yusuf kwam in dat jaar om. The Guardian beschrijft hoe dat jaar uiteindelijk een doorstart betekende en de beweging uitgroeide tot wat het nu is.

Lees de longread van The Guardian: Join us or die: the birth of Boko Haram

Journalisten van VICE reisden eerder af naar Nigeria. Ze volgden het leger in de strijd tegen de terreurgroep.