Koenders blijft op de vlakte in Reddit-interview

Het was een primeur: een Nederlandse minister die op Reddit live vragen beantwoordde. Maar wie bij Bert Koenders op openhartigheid hoopte, kwam bedrogen uit.

Minister Koenders voorafgaand aan de AMA op Reddit.
Minister Koenders voorafgaand aan de AMA op Reddit. Foto: Twitter/EU2016NL

Hoogwaardigheidsbekleders als de Amerikaanse president Obama en Microsoft-oprichter Bill Gates deden het al eens: live vragen van lezers beantwoorden op internetforum Reddit in een zogenaamde AMA (Ask Me Anything).

Maandag was het de beurt aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die in het kader van het EU-voorzitterschap Reddit-gebruikers te woord stond.

Twitter avatar EU2016NL EU2016NL The @reddit_ama w/ minister #Koenders is taking questions right now! He’ll start answering at 1545! #EU2016NL https://t.co/zo0a1dwZDG

Hoe werkt dit? Gebruikers van het forum konden een vraag insturen, en daarbij elkaars vraag een positieve of negatieve reactie geven - waardoor die hoger of lager in de lijst komt. In een uur tijd beantwoordde Koenders een aantal van die vragen.

De situatie in Syrië was populair, evenals de EU en het referendum over Oekraïne. Zo verdedigde Koenders zijn standpunt om vóór het referendum te stemmen: goed voor Nederland en Oekraïne, goed voor de handel. Later benadrukt hij kort maar krachtig: “YES is the better choice”.

Eenden, paarden en gebak

Ook waren er minder serieuze tot ronduit absurde vragen. Eén van de lezers wilde weten of Koenders het liever zou opnemen tegen één eend zo groot als een paard, of honderd paarden zo groot als een eend. Koenders bleef diplomatiek. Op de vraag of Koenders liever stroopwafels of Bossche bollen at, antwoordde de minister dat hij tijdens carnaval liever voor de laatste ging.

Een Reddit-gebruiker maakte, na het stellen van een aantal vragen, van de gelegenheid gebruik om verkapt te solliciteren bij Koenders’ ministerie:

PS: I am a recent graduate in international relations, but I am struggling to find a job. My ambition is to work for the ministry of foreign affairs. Of course I am planning to apply for the Rijkstraineeship, but I was wondering whether you have any tips as to how I can boost my chances?

Concluderend: had dit zin?

Politiek redacteur Mark Kranenburg vond de antwoorden op de vragen weinig verrassend.

Koenders verdedigt in grote lijnen het kabinetsbeleid. Soms moet hij een correctie incasseren. Als hij het heeft over VN-gezant Stefan de Mistura wordt hem gevraagd of hij soms Staffan bedoelde.

Wat hem verder opvalt is dat Koenders heel veel vragen níet beantwoordt.

De discussie over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, het plan van PvdA-leider Samsom om vluchtelingen per kerende boot terug te sturen naar Griekenland, de gevolgen van een Nederlands nee bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, Koenders hult zich in stilzwijgen.

Door de stilte vraagt een van de deelnemers zich hardop af of Koenders’ toetsenbord misschien stuk is, of dat hij te maken heeft met een traag internet. “Heeft minister Koenders het pand alweer verlaten?”, vraagt iemand anders zich af als na tien antwoorden de minister is stilgevallen.

Hiermee lijkt de minister volgens Kranenburg het slachtoffer te zijn geworden van wat politicus Jan de Koning ooit betitelde als ‘de vloek van de goede daad’.

“Koenders beloofde een openhartig gesprek maar de deelnemers hadden er meer van verwacht en keren zich nu tegen hem. Waarmee dus het omgekeerde effect is bereikt.”