Kijken: de irrationele relatie tussen mens en natuur

In een bizar aandoende video zien we een olifant “help me” schilderen en een vrouw haar eigen brein raspen.

Screenshot uit de video.
Screenshot uit de video.

Een ufo die al het zeeleven uit de oceaan zuigt. Een gewillige wolf die ongeduldig wachtend als jas om een rokende vrouw hangt. Een poema die na het winnen van een renwedstrijd op het podium een fles champagne opentrekt. De beelden in de korte animatievideo Symphony no. 42 doen vaak absurdistisch en surrealistisch aan, maar zetten ook aan tot denken.

Hersenen langs de kaasrasp

In een mooi vormgegeven animatievideo wordt de verstoorde of “irrationele” relatie tussen de mens en de natuur op de hak genomen. In bijna tien minuten worden 47 korte scènes getoond waarin we een olifant in een dierentuin “Help me” zien schilderen en een vrouw die aan de ontbijttafel haar eigen brein langs een kaasrasp haalt en op brood smeert. Op Facebook schrijft regisseur Réka Bucsi:

“De kleine gebeurtenissen, die door associaties worden doorkruist, drukken de irrationele samenhang van onze omgeving uit. De surreële situaties [in de video] zijn gebaseerd op de interacties tussen mensen en de natuur.”

Maar wat betekenen de absurde situaties, de botte en gevoelloze mensen en de zich vreemd gedragende dieren die in de soms lachwekkende, soms ontroerende video de revue passeren? Wie zal het zeggen? Veel van de scènes lijken voor tal van interpretaties vatbaar te zijn, terwijl andere weer helemaal nergens op (lijken te) slaan.

Tientallen malen onderscheiden

De video staat pas sinds kort online, maar maakte daarvoor al een tournee langs diverse internationale filmfestivals. Op tientallen locaties viel de film in de prijzen, onder meer in Kiev, Wenen en Hiroshima. Symphony no. 42 kreeg zelfs een plekje op de shortlist voor beste animatiefilm voor de 87e Oscaruitreiking (de befaamde prijs ging uiteindelijk naar Big Hero 6).

Inmiddels heeft Bucsi alweer een nieuwe animatievideo voltooid, die binnenkort de filmfestivals zal afreizen. Bekijk hier vast een teaser:

LOVE teaser from Reka Bucsi on Vimeo.