Iedereen die zijn telefoon kwijt is, belt aan bij dit huis

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_middelgroot
Elk nadeel heb z’n voordeel. Alex Goldman, de helft van het duo van podcast Reply All, werd ziek nét toen hij een spannend item zou opnemen, over een stel dat dagelijks mensen aan de deur krijgt die claimen dat hun zoekgeraakte telefoon bij hun in huis ligt. Zijn co-host PJ Vogt nam het over - en dat pakte toevallig veel beter uit.

Allereerst: in de notoir wisselvallige wereld van podcasts is Reply All een van de weinige constante. Serial vertraagde het uitzendschema onlangs pardoes, This American Life is ongeveer een op de drie keer een herhaling, waar Mystery Show is gebleven is een mysterie en de Nederlandse podcast Man met de Microfoon is na twee afleveringen in december nu alweer zes weken stil. Tussen dat alles doet Reply All niet aan seizoenen of hiatuses; in 15 maanden werden 53 afleveringen gemaakt. Van een constante hoge kwaliteit, ook nog eens.

Met aflevering 53 als een voorlopig hoogtepunt van 2016. Het verhaal is als volgt: bij Mike en Christina, een stel uit Atlanta, blijven maar mensen aanbellen. Ze zijn hun telefoon kwijtgeraakt en het stipje van Find My Phone, dat de gps-locatie van een apparaat toont, stuurt ze naar hun huis. Maar Mike en Christina hebben die telefoons niet, echt niet.

Dus niet de zieke Alex, die verstand heeft van dat soort zaken, maar PJ zoekt uit waarom het huis van Mike en Christina de Bermuda-driehoek van mobiele telefoons lijkt te zijn. En terug in de studio legt PJ het uit aan Alex, waardoor een tactiek ontstaat die ook bij de twee heren van Radiolab zo goed werkt: de een legt het uit aan de ander, waardoor hij het direct ook uitlegt aan de luisteraar. De ander reageert en stelt vragen, zoals de luisteraar die ook zou stellen. “Oh, this is so good”, zegt Alex op een zeker moment.

Goed is het inderdaad. Reply All op z’n best.

(Hier een geschreven versie van het verhaal van Mike en Christina.)

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: kies een goede podcast-app. De standaard-app die op iPhones wordt meegeleverd, is niet de beste. Pocket Casts, bijvoorbeeld, is beter en completer - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren. Hier een tabel ter vergelijking:

Hier alle voorgaande stukjes van deze rubriek. Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.