Franse ex-minister voor de rechter om belastingfraude

Jérôme Cahuzac was als Begrotingsminister het gezicht van de strijd tegen fraude.

Cahuzac kan wanneer hij schuldig wordt bevonden mogelijk rekenen op een gevangenisstraf van zeven jaar en een miljoen euro boete.
Cahuzac kan wanneer hij schuldig wordt bevonden mogelijk rekenen op een gevangenisstraf van zeven jaar en een miljoen euro boete. Foto: Christophe Ena / AP

De Franse ex-minister van Begrotingszaken, Jérôme Cahuzac, moet voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van belastingfraude en witwaspraktijken, zo meldt persbureau AP. De zaak is pikant omdat Cahuzac als minister juist moest optreden tegen belastingontduikers.

De rechtzaak tegen de 63-jarige Cahuzac werd maandag geopend. Hij wordt beschuldigd van het verbergen van 687.000 euro aan inkomen voor de belastingdienst in de periode 2009-2012. Ook zou hij zich in de periode 2003-2013 schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van geld door middel van buitenlandse rekeningen in onder meer Zwitserland, Panama, de Seychellen en Singapore.

De Fransman kan wanneer hij schuldig wordt bevonden mogelijk rekenen op een gevangenisstraf van zeven jaar en een miljoen euro boete.

NRC-correspondent Peter Vermaas in 2013 over de zaak:

Gevoelige zaak

Cahuzac stapte in 2013 op als minister om zijn handen vrij te hebben om zich tegen de beschuldigingen te verdedigen. Hij ontkende toen een bankrekening in Zwitserland te hebben waarmee geld zou zijn weggesluisd. Daarin werd hij gesteund door president François Hollande. Dat politie-onderzoek later uitwees dat Cahuzac waarschijnlijk wel schuldig is, was dan ook een gevoelige klap voor de Franse president. In 2013 bekende Cahuzac schuldig te zijn en spijt te hebben van zijn handelen.

De advocaten van Cahuzac vroegen maandag om uitstel. Zij vinden dat hun cliënt niet voor twee verschillende zaken tegelijk zou moeten worden berecht. Woensdag zal de rechter hierover beslissen. Wanneer de wens wordt ingewilligd kan de rechtszaak met enkele maanden worden uitgesteld.