Export naar Iran al voor einde handelsembargo gestegen

In 2015 exporteerde Nederland voor 450 miljoen euro naar Iran. We importeerden vooral pistachenoten.

Een Iraanse marktkoopman probeert zijn pistachenoten aan de man te brengen in Teheran op 19 januari 2016.
Een Iraanse marktkoopman probeert zijn pistachenoten aan de man te brengen in Teheran op 19 januari 2016. Foto Vahid Salemi/AP

De Nederlandse export naar Iran is het afgelopen jaar toegenomen naar een totaal van 450 miljoen euro; een stijging van 21 procent in één jaar. Nederland nam daarmee een voorschot op het opheffen van het handelsembargo, dat begin januari 2016 plaatsvond.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het in meer dan een derde van de uitgaande handel gaat om medische apparaten en instrumenten. Ruim vijfhonderd Nederlandse bedrijven exporteerden goederen naar het Iran. De export was in 2011 nog goed voor 600 miljoen euro, maar economische sancties van de VN-Veiligheidsraad en van de EU zorgden ervoor dat het totaalbedrag afnam naar een dieptepunt van 258 miljoen euro in 2013.

Nederland importeerde in 2015 voor 31 miljoen euro uit Iran; een toename van 37 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het voornaamste importproduct is pistachenoten (11 miljoen euro). In 2010 importeerde Nederland nog voor 900 miljoen euro aan olie uit Iran, maar de oliekraan werd al in 2012 volledig dichtgedraaid.

De handel met Iran is relatief gezien beperkt. Als exportbestemming voor Nederlandse goederen komt het land pas op de 64e plaats. De totale export van goederen bedroeg voor Nederland in 2014 433 miljard euro, terwijl de totale importwaarde op 382 miljard euro lag.

Handelsmissie

De voornaamste handelspartner van Iran is China, dat in 2014 ruim 3 miljard aan goederen - vooral olie - importeerde. Qua export haalt Iran de meeste goederen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Daar kwam ruim een kwart van de geïmporteerde goederen, ter waarde van 10 miljard euro, vandaan. Nederland is in Europa qua export na Duitsland, Frankrijk en Italië de vierde handelspartner van Iran.

De handelssancties tegen Iran werden op 15 januari volledig opgeheven als onderdeel van het nucleaire akkoord dat het land vorig jaar sloot met de zogenaamde p5+1 (Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland). In ruil voor het afbouwen van het atoomprogramma zijn de economische restricties tegen het land opgeheven. In januari bracht premier Rohani voor het eerst in 16 jaar een bezoek aan Europa in de vorm van een handelsmissie naar Italië en Frankrijk.