Canada stopt luchtaanvallen boven Irak en Syrië

Nog deze maand zullen de zes gevechtsvliegtuigen stoppen met bombarderen van IS-doelen.

De Canadese premier Justin Trudeau bij de persconferentie maandag.
De Canadese premier Justin Trudeau bij de persconferentie maandag. Foto: Chris Wattie / Reuters

Nog deze maand stopt Canada met luchtaanvallen boven Syrië en Irak. Zes gevechtsvliegtuigen zullen vanaf 22 februari geen missies meer vliegen. Wel blijven er twee surveillancevliegtuigen beschikbaar om ondersteuning te bieden aan andere deelnemende landen. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau gezegd, meldt persbureau Reuters.

Tevens blijven er tankvliegtuigen actief en wordt het aantal militaire trainers dat Koerdische militairen in Noord-Irak opleidt verdrievoudigd tot ongeveer 200. De Canadese missie zal twee jaar duren en wordt dan weer opnieuw geëvalueerd.

Verkiezingsbelofte ingelost

Door een einde te maken aan de luchtaanvallen, lost de onlangs verkozen Trudeau een verkiezingsbelofte in. Zijn liberale partij won de verkiezingen in oktober door van terugtrekking uit Syrië en Irak een speerpunt te maken. Ondanks druk van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten houdt Trudeau woord tegenover de kiezer.

Trudeau had daags na zijn verkiezingswinst al aan de Amerikaanse president Obama laten weten dat hij de missie zou staken - er werd toen alleen geen datum gegeven. Canada voerde sinds april vorig jaar luchtaanvallen op IS in Syrië.

De Canadese premier liet in een verklaring maandag weten dat zijn land keuzes moest maken en niet alles tegelijk kon in deze missie.

“We kiezen hiervoor vanuit ons verlangen om te doen waar we goed in zijn en waarmee we kunnen helpen - op de juiste manier (…) De mensen die dagelijks worden geterroriseerd door IS kunnen niets met onze wraak. Ze hebben onze hulp nodig.”

In Nederland wordt nu juist gesproken over de inzet van gevechtsvliegtuigen boven Syrië. Nu de PvdA-fractie akkoord is, is er een Kamermeerderheid voor de aanvallen. Op dit moment bombardeert de Nederlandse luchtmacht IS-doelen in Irak en worden daar lokale strijders getraind.