Broncos-verdediging te sterk voor Panthers in Super Bowl

Dat ging ten koste van de Carolina Panthers, de beste ploeg van het reguliere seizoen: het werd 24-10.

Cam Newton van de Carolina Panthers op de voet gevolgd door Malik Jackson van de Denver Broncos.
Cam Newton van de Carolina Panthers op de voet gevolgd door Malik Jackson van de Denver Broncos. AP / Matt York)

Dankzij een werkelijk overrompelende verdediging hebben de Denver Broncos zondagnacht in Santa Clara toch wel verrassend hun tweede titel gepakt met 24-10. Dat ging ten koste van de Carolina Panthers, de beste ploeg van het reguliere seizoen.

Daarmee lijkt Broncos-quarterback Peyton Manning (39) afscheid te kunnen nemen met die zo gewilde tweede Super Bowl-titel. Hij won ze voor twee verschillende teams, eerder al in 2007 met de Colts. De Broncos hebben nu drie titels.

Von Miller de MVP

Het was niet dankzij Manning dat de Broncos deze jubileumeditie wonnen (de 50ste), maar dankzij de beste verdediging in de National Football League (NFL). Manning was vrij onzichtbaar, gooide een interceptie en fumblede een keer de bal. Maar spelers als Von Miller, die werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler, en T.J. Ward frustreerden de aanval van de Panthers de hele wedstrijd.

De altijd zo flamboyante en energieke Cam Newton, quarterback van de Panthers en de beste speler van het afgelopen seizoen, had weinig reden tot zijn inmiddels zo befaamde dansjes en polariserende, uitdagende gedrag. Hij stond constant onder druk en verloor de bal tot twee keer toe nadat hij werd opgejaagd door de verdediging van de Broncos.

Lang nog spannend

De Broncos leidden na het eerste kwart al met 10-0. In het tweede kwart kwamen de Panthers terug tot 10-7. De Broncos liepen dankzij twee field goals nog wel iets uit, maar het bleef tot het laatste kwart spannend. Na de late touchdown van running back C.J. Anderson was het gedaan.

Manning wilde, net zoals hij de hele week al deed, nog steeds niet nu al zeggen of dit het einde was van zijn carrière. Hij had advies gekregen om “geen emotionele beslissing te nemen” na “zo’n emotionele week”.

Coldplay, Beyoncé, Bruno Mars

De traditionele halftimeshow werd deze jubileumeditie verzorgd door hoofdact Coldplay met gasten Beyoncé en Bruno Mars. De nostalgische show - laatstgenoemden stonden al eens als hoofdact op te treden tijdens de rust - was enigszins tam. Coldplay leek niet helemaal voor de energie te kunnen zorgen die bij de toch vaak enorme shows hoort. Het feit dat het nog licht was in Californië hielp niet.

Coldplay speelde stukjes van oude hits Viva la Vida, Paradise, Clocks en de nieuwe single Adventure of a Lifetime. Beyoncé bracht haar nieuwste single - zaterdag onverwacht uitgebracht - Formation ten gehore. Bruno Mars teerde, op een gegeven moment bijgestaan door Coldplayzanger Chris Martin en Beyoncé, op het bekende Uptown Funk.