Advies olympisch comité VS: bij angst niet naar Rio

Het Amerikaanse olympische comité USOC heeft zijn atleten een duidelijke boodschap gegeven. Wie zich zorgen maakt over zijn of haar gezondheid vanwege het zikavirus in Brazilië, moet in augustus niet naar de Spelen in Rio gaan. USOC heeft alle sportbonden in de Verenigde Staten eind januari op de hoogte gebracht van het standpunt.

Het nieuws kwam naar buiten via voorzitter Donald Anthony van de schermbond, want de USOC wilde officieel alleen kwijt dat de sportbonden over aanbevelingen zijn geïnformeerd. „De boodschap was duidelijk. Wie zich niet veilig voelt, moet thuis blijven”, aldus Anthony.

Het zikavirus veroorzaakt wereldwijd grote onrust, omdat het bij zwangere vrouwen zou kunnen leiden tot schade aan de hersenen van de ongeboren baby. Het virus wordt verspreid door een tropische muggensoort en is actief in Zuid-en Midden-Amerika.

Vooralsnog zijn er volgens USOC geen aanwijzingen dat veel sporters Rio zullen mijden vanwege het zikavirus. De autoriteiten in Brazilië hebben ingrijpende maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het zikavirus. Alle olympische faciliteiten worden de laatste vier maanden voor de opening grondig gecontroleerd en alle plekken waar muggen zouden kunnen huizen gereinigd.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF liet eerder al weten dat het zich geen grote zorgen maakt en duidelijke gezondheidsprotocollen heeft voor de olympische sporters. (ANP)