Vlaamse zanger Eddy Wally (83) overleden

De gezondheid van de zanger was al een paar jaar slecht.

Eddy Wally op archiefbeeld uit 1981
Eddy Wally op archiefbeeld uit 1981 Foto: ANP Kippa

De Vlaamse zanger Eddy Wally is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn management bevestigd aan de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

De zanger overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding, zijn gezondheid was al een paar jaar slecht. Vanwege problemen aan zijn maag moest hij de feestdagen in het ziekenhuis doorbrengen, waar hij in januari werd ontslagen.

The Voice of Europe

In Vlaanderen was Eddy Wally (echte naam: Eduard René Van De Walle) vooral bekend van zijn eerste hit Chérie uit 1966. De Nederlandse producer Johnny Hoes ontdekte Wally en bracht hem aan de man bij het grote publiek, zoals hij dat ook bij de Zangeres Zonder Naam deed.

Eddy Wally ontpopte zich als de bekendste schlagerzanger van België. Daarbij liet hij zich graag vergelijken met zijn grote voorbeeld Frank Sinatra; Wally noemde zichzelf The Voice of Europe. Later scoorde Wally hits met Ik Spring uit een Vliegmachien en Als Marktkramer ben ik Geboren.

Naast muziek deed Wally in de jaren 70 en 80 ook radioshows en was hij geregeld op tv te zien. In 2004 werd er kanker geconstateerd bij de Vlaamse zanger en in 2011 kreeg hij een eerste hersenbloeding, waardoor hij in een rolstoel belandde.

Wally zong in 2012 voor het laatst voor het Vlaamse publiek tijdens een schlagerfestival in Kortrijk. Sinds 2011 woonde hij in een verzorgingshuis in Zelzate, vlakbij de Nederlandse grens.

Eddy Wally in de uitzending van De Slimste Mens op de Vlaamse televisie