Turkije houdt grens nog gesloten voor Syrische vluchtelingen

Volgens de Turkse vice-premier opent het land alleen haar grens bij een “zeer hevige crisis”.

Syrische vluchtelingen op weg naar de Bab al-Salam grens. Turkije houdt vooralsnog de grens dicht voor deze vluchtelingen.
Syrische vluchtelingen op weg naar de Bab al-Salam grens. Turkije houdt vooralsnog de grens dicht voor deze vluchtelingen. Foto Bunyamin Aygun/ AP

De ongeveer 35.000 duizend Syrische vluchtelingen die het geweld in Aleppo zijn ontvlucht stuiten vooralsnog op een dichte Turkse grens. De Turkse vice-premier Numan Kurtulmuş heeft aan CNN-Türk laten weten dat Turkije haar “capaciteit heeft bereikt” in de opvang van vluchtelingen, zo schrijft persbureau AP. Europese ministers van Buitenlandse Zaken die vrijdag en zaterdag bijeen waren voor hun halfjaarlijkse informele vergadering riepen Turkije op om de grens te openen.

De grens nabij het Turks-Syrische grensplaatsje Kilis is voor de derde dag op rij gesloten. De vluchtelingen verblijven in opvangkampen aan de Syrische kant van de grens en ontvingen van Turkije voedsel, dekens en tenten.

Grens alleen openen bij “zeer hevige crisis”

Turkije heeft al 3 miljoen vluchtelingen opgevangen, waaronder 2,5 miljoen Syriërs en daarmee is de capaciteit wel bereikt, aldus Kurtulmuş. Volgens de Turkse vice-premier zal zijn land alleen bij een “zeer hevige crisis” de grens openen.

“Uiteindelijk kunnen deze mensen geen kant op. Of ze worden gedood door de bombardementen en Turkije en de gehele wereld zal toezien hoe een massaslachting wordt uitgevoerd, of we openen onze grenzen”.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Inwoners Aleppo bang voor omsingeling van de stad

Het Syrische regime, ondersteund door Russische luchtaanvallen, heeft in de afgelopen dagen het aantal gevechten opgevoerd in de omgeving van Aleppo. De Noord-Syrische stad, voor de oorlog de grootste plaats van het land en het commerciële centrum, kampt met een groot tekort aan voedsel en medicijnen. Ahmad Abedlaziz, dokter bij SAMS -een Syrische Amerikaanse hulporganisatie-, vertelt aan AP dat er nog maar vier artsen zijn voor de gehele stad.

“De mensen in Aleppo zijn erg bang voor een algehele omsingeling. We verwachten dat er heel veel mensen de stad willen verlaten wanneer de situatie zo blijft”.

Volgens Abdelaziz, die sprak vanuit de Turkse stad Gaziantep en geregeld afreist naar Aleppo, is het heel moeilijk om medicijnen te verstrekken aan de duizenden vluchtelingen bij de Syrische grens.

“Er zijn heel veel oude mensen en kinderen in dit koude weer. Ze zijn omsingeld door Islamitische Staat in het oosten, het Syrisch regime in het zuiden en Koerdische groepen in het westen”.

Volgens de Brits-Syrische journalist Rami Jarrah, een van de weinige journalisten die nog verslag doet vanuit Aleppo, voert het Syrische regime helemaal geen oorlog met IS maar werken ze eerder samen aan een omsingeling van de stad, zo schrijft hij op zijn Facebookpagina.