Tennisvrouwen stunten op Fed Cup tegen Rusland

Door de zege gaan Bertens en Hogenkamp door naar de halve finale. Rusland gold als topfavoriet.

Kiki Bertens viert haar beslissende overwinning tegen Svetlana Koeznetsova
Kiki Bertens viert haar beslissende overwinning tegen Svetlana Koeznetsova Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo

De Nederlandse tennisvrouwen hebben voor een sensatie gezorgd tijdens de internationale Fed Cup; topfavoriet Rusland werd met 3-0 verslagen. Dat meldt persbureau ANP. In Moskou haalde Kiki Bertens het derde en winnende punt binnen namens Nederland. De Wateringse was met 6-1 6-4 te sterk voor de veel hoger geplaatste Svetlana Koeznetsova.

Richèl Hogenkamp won zaterdag al in een slopende partij van vier uur van Koeznetsova, Bertens had toen al Ekaterina Makarova verslagen. Zondag begon Bertens tegen Koeznetsova in de wetenschap dat zij de partij tegen Hogenkamp nog in de benen had. Na meerdere aces te hebben geslagen brak ze tweemaal de service van de Russin, waardoor ze de eerste set met 6-1 won.

Het tweede bedrijf herpakte de Russin zich enigszins, maar Bertens bleef goed spelen en wachtte op de fouten van haar tegenstandster. Die kwamen er in de zevende game, toen Bertens een breakpoint verzilverde en op 4-3 kwam. Ze serveerde de partij vakkundig uit: 6-4.

Halve finale tegen Frankrijk

De formatie van coach Paul Haarhuis gaat dankzij de overwinning door naar de halve finale van het landentoernooi. De ploeg treft op 16 en 17 april in de halve finales Frankrijk. Dat team versloeg in de kwartfinale de Italiaanse ploeg.

Na overwinningen op Kroatië, België, Luxemburg, Wit-Rusland, Japan, Slowakije, Australië en Rusland is het Nederlands Fed Cupteam acht landenontmoetingen op rij ongeslagen. Het is voor het eerst sinds 1997 dat de halve finale wordt gehaald. Toen bereikte het Nederlands team, met Brenda Schultz en Miriam Oremans als kopvrouwen, zelfs de finale. Daarin was Frankrijk sterker. (ANP)