Parlement Algerije stemt in met grondwetswijzigingen

Het Algerijnse parlement krijgt meer macht toegewezen en een president mag maximaal twee termijnen blijven zitten.

Het parlement in Algerije. stemde vandaag in met grondwetswijzigingen.
Het parlement in Algerije. stemde vandaag in met grondwetswijzigingen. Foto Ramzi Boudina / Reuters

Een meerderheid van het parlement in Algerije heeft deze voorgestelde grondwetswijzigingen goedgekeurd, zo meldt persbureau Reuters. De wijzigingen werden ingediend door de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika en zorgen ervoor dat het parlement meer macht toegewezen krijgt. Ook wordt het presidentschap van het land beperkt tot maximaal twee termijnen.

Bouteflika (86) werd in 2014 herkozen en is bezig aan zijn vierde termijn als president van het land. Hij is al sinds 1999 aan de macht. De president heeft al jaren problemen met zijn gezondheid en vertoont zich zelden in het openbaar. Met de grondwetswijziging krijgt de opvolger van Bouteflika dus niet de gelegenheid om langer dan twee termijnen te blijven zitten.

Met de veranderingen krijgt het Algerijnse parlement meer bevoegdheden, maar diverse oppositieleden blijven sceptisch. Volgens hen zijn de wijzigingen slechts oppervlakkig en zal er niets veranderen aan de macht van de president.

Protest

Bouteflika beloofde in 2011 democratische hervormingen nadat duizenden Algerijnen de straat op gingen om te protesteren tegen hun regering. De Algerijnse betogers waren geïnspireerd door de volksopstanden in Tunesië en Egypte en riepen op het 1 Mei-plein in Algiers leuzen als “Nee tegen de politiestaat” en “Weg met Bouteflika”.