OM: onderzoek naar pop Vermeer aan strop

Een toeschouwer liet zondag bij de klassieker een pop van de Feyenoordkeeper aan een strop bungelen. De keeper heeft aangifte gedaan.

Een pop die Feyenoorddoelman Kenneth Vermeer werd zondag in de Amsterdam Arena aan een strop getoond. Ajax won de Klassieker met 2-1.
Een pop die Feyenoorddoelman Kenneth Vermeer werd zondag in de Amsterdam Arena aan een strop getoond. Ajax won de Klassieker met 2-1. Foto Olaf Kraak/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de toeschouwer die zondag in de Amsterdam Arena vlak voor de wedstrijd Ajax-Feyenoord (2-1) een pop van Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer toonde aan een strop. De Amsterdamse voetbalclub heeft de toeschouwer bovendien een stadionverbod opgelegd en noemt de actie ‘onsmakelijk’. De doelman heeft volgens persbureau ANP aangifte gedaan.

Het incident zorgde voor flink wat ophef op de tribune en op social media. Een fan van de Amsterdamse club liet een opblaaspop met het rugnummer 1 en de naam van Vermeer met een touw om zijn over de balustrade van supportersvak 410 bungelen. Vermeer stapte in 2014 over van Ajax naar Feyenoord, een actie die door een aantal fans van de Amsterdamse club als verraad wordt gezien. De keeper kreeg dit jaar, net als in 2015, dan ook weer diverse verwensingen over zich heen vanaf de tribune. Nadat het kwetsende gezang na rust minutenlang aanhield, verzocht de stadionspeaker het publiek daarmee te stoppen.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Ajax neemt nadrukkelijk afstand van de onsmakelijke actie met pop Vermeer. De vermoedelijke dader is aangehouden. #ajafey

Het Openbaar Ministerie heeft direct na de wedstrijd een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de zaak. De man is bij het verlaten van het stadion opgepakt. Of hij ook strafrechtelijk vervolgd gaat worden, kan nog niet worden gezegd, stelt een woordvoerder. “De vraag is of dit als een belediging of een bedreiging gezien moet worden. En wil Vermeer zelf aangifte doen? Aan de hand van antwoorden op die vragen besluiten we al dan niet tot vervolging over te gaan.”

Vermeer: vooral met wedstrijd bezig

De doelman zelf wilde na de wedstrijd tegenover persbureau ANP niet veel kwijt over het voorval:

“Ik heb het gezien, wat moet ik daar over zeggen. Ik praat liever over voetbal. Ik baal vooral dat we hebben verloren. Daar ben ik meer mee bezig.”

Ajax neemt in een reactie nadrukkelijk afstand van de gebeurtenis.

“Dit is onsmakelijk en gaat veel te ver. Wij leggen de dader een stadionverbond op en bekijken momenteel voor hoe lang precies.”

KNVB:”verwerpelijk”

Voetbalbond KNVB noemt de actie van de supporter in een reactie verwerpelijk, maar het is volgens een voorlichter nog niet duidelijk of de actie ook voor Ajax zelf gevolgen heeft. “Dat hangt onder meer samen met wat de KNVB-rapporteur die in het stadion aanwezig was op het meldingsformulier zet. Wij zijn in ieder geval blij dat de club zelf zo snel heeft gehandeld.”

Het is niet het eerste supportersincident na de winterstop. Eerder al ontving Ajacied Riechedly Bazoer oerwoudgeluiden van aanhangers van ADO Den Haag. Afgelopen week bleek nog dat Feyenoorders Marko Vejinovic en Michiel Kramer door supporters thuis zijn bedreigd. KNVB-directeur Bert van Oostveen meldt op Twitter dat hij in gesprek wil gaan met de supportersverenigingen van voetbalclubs:

Twitter avatar OostveenBert Bert van Oostveen Baal hier net zo van als alle echte voetbalfans. We moeten af van gevoel van machteloosheid. 1/3
Twitter avatar OostveenBert Bert van Oostveen Gebeurtenissen na de winterstop zijn gewoon slecht voor ons voetbal. 2/3
Twitter avatar OostveenBert Bert van Oostveen Dus: op korte termijn in gesprek met supportersverenigingen aan de voorkant en strenger straffen aan de achterkant. 3/3