Noord-Korea voert omstreden raketproef uit

Ondanks internationale waarschuwingen van onder andere Zuid-Korea en de Verenigde Staten lanceerde Noord-Korea vannacht een satelliet. Deze proef wordt gezien als een dekmantel voor een test met ballistische raketten.

Foto van de lancering van de Noord-Koreaanse langeafstandsraket.
Foto van de lancering van de Noord-Koreaanse langeafstandsraket. Foto still uit video van KRT (staatsmedia in Noord-Korea)

Ondanks internationale waarschuwingen van onder meer Zuid-Korea en de Verenigde Staten lanceerde Noord-Korea in de nacht van zaterdag op zondag een satelliet. Deze proef wordt gezien als een dekmantel voor een test met ballistische raketten.

Twitter avatar martyn_williams Martyn Williams Just in: Launch images broadcast on KCTV https://t.co/QKeFzuJi7A

Regeringsfunctionarissen bevestigen de lancering van de satelliet tegenover persbureau AP en ook Noord-Koreaanse staatsmedia maakten gewag van de test. Drie uur na de lancering meldde Pyongyang dat het succesvol de kunstmaan Kwangmyongsong-4 in een baan om de Aarde heeft gebracht. Seoul en Washington gaan samen onderzoeken of dit waar is. Noord-Korea lanceerde naar eigen zeggen driemaal eerder een satelliet, maar geen van de kunstmanen lijkt ooit te hebben gewerkt. Het was in totaal de zesde proef met een langeafstandsraket van Pyongyang.

Twitter avatar allyjung Hawon Jung Kim Jong-Un’s hand-written message: “The party centre approves a satellite launch. Fire it at 9 am on Feb. 7, 2016.” https://t.co/dUSqrwXCNk

Volgens Seoul zou de lancering vannacht rond 9.30 uur plaatselijke tijd zijn uitgevoerd. Het Zuid-Koreaanse leger zei zondag dat de raket de ruimte heeft bereikt en een object in een baan om de aarde heeft gebracht. Het is nog niet duidelijk of het om een werkende satelliet gaat. Het Zuid-Koreaanse leger schat dat het projectiel een bereik heeft van circa 13.000 kilometer. De Japanse regering meldt tegenover binnenlandse media dat de baan de raket over het zuidelijke eiland Okinawa bracht.

Begin januari voerde Noord-Korea al een - naar eigen zeggen ‘succesvolle’ ondergrondse proef uit met een waterstofbom. Analisten vermoeden echter dat een “gewone” kernbom werd getest: de vierde sinds 2006. Het kernwapenprogramma van Pyongyang baart de internationale gemeenschap grote zorgen.

Twitter avatar JohnKerry John Kerry The United States strongly condemns today’s missile launch by the #DPRK - a flagrant violation of UN Security Council Resolutions.

Reacties

De VS bestempelden het voornemen van Pyongyang afgelopen dinsdag al als “gewoon opnieuw een onverantwoordelijke provocatie”. Ook de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye sprak van een “onacceptabele provocatie”. VN-chef Ban Ki-moon veroordeelde de proef en riep Pyongyang op dergelijke acties te staken.

NAVO-chef Jens Stoltenberg noemt de lancering een “directe schending” van vijf verdragen uit de VN Veiligheidsraad. Stoltenberg riep Pyongyang op zich te houden aan de internationale verdragen die het heeft gesloten en zich niet langer bezig te houden met raketlanceringen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) veroordeelde om die reden de lancering.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders: Nederland veroordeelt Noord-Koreaanse raketlancering. Is schending van resoluties van de VN en destabiliseert de regio.

Het Kremlin veroordeelde de lancering en noemde die “zeer schadelijk” voor de stabiliteit in de regio. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei de raketproef te “betreuren” en riep alle partijen op om de kalmte te bewaren. De Japanse premier Shinzo Abe zei in samenwerking met de internationale gemeenschap actie te zullen ondernemen tegen Noord-Korea.

In een reactie op de proef van Pyongyang hebben de VS, Japan en Zuid-Korea een spoedzitting aangevraagd van de VN-Veiligheidsraad. Die bijeenkomst zal volgens persbureau Reuters rond 11 uur plaatselijke tijd in New York plaatsvinden (17 uur Nederlandse tijd).

Sancties

De lancering vannacht zal door de VS gezien worden als een uitdaging van de internationale gemeenschap. Momenteel zijn zwaardere sancties voor de communistische dictatuur een onderwerp op de agenda van de VN-Veiligheidsraad. De raket- en kernproeven van Pyongyang worden beschouwd als stappen naar het opbouwen van een arsenaal van langeafstandsraketten die uitgerust kunnen worden met kernkoppen en die de westkust van de VS moeten kunnen bereiken. Volgens de Noord-Koreaanse leiding moet het zich bewapenen tegen Amerikaanse vijandigheid.

De Kwangmyongsong-4 (“Stralende Ster-4″) is vernoemd naar Kim Jong-il, de voorganger en vader van de huidige leider Kim Jong-un. Op 16 februari zou de in 2011 overleden Kim Jong-il 75 jaar zijn geworden. Noord-Korea voert vaker kern- of raketproeven rond de geboortedagen van zijn voormalige leiders. Noord-Koreaanse staatsmedia gaven zondag een video vrij met daarop stilstaande beelden van de lancering en van Kim Jong-un omringd door juichende mensen, vergezeld door marsmuziek en een nieuwsbericht: