Kamp keert na volgende verkiezingen niet terug als minister

De minister van Economische Zaken wil het rustiger aan gaan doen, zei hij zondag in een politieke talkshow.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) keert na de volgende Tweede Kamerverkiezingen niet terug als minister of Kamerlid, zo heeft hij zondag laten weten.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) keert na de volgende Tweede Kamerverkiezingen niet terug als minister of Kamerlid, zo heeft hij zondag laten weten. Foto Koen van Weel/ANP

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) keert na de volgende Tweede Kamerverkiezingen niet terug als minister of lid Tweede Kamer. Dat bevestigt een woordvoerder van de bewindspersoon naar aanleiding van berichtgeving daarover door de Twentse krant Tubantia. De 63-jarige Kamp deed de uitspraak zondagmiddag in de talkshow Politiek in de Pol in zijn woonplaats Diepenheim.

Als het kabinet de regeerperiode volmaakt, zullen in 2017 nieuwe parlementsverkiezingen plaatsvinden. Kamp vindt het daarna mooi geweest. “Ik wil na de verkiezingen tot aan mijn pensionering in een iets rustiger tempo gaan werken”, stelt hij. Een mogelijk lidmaatschap van de Eerste Kamer wordt nog niet uitgesloten. “Het enige wat ik hier nu over kwijt kan is dat minister Kamp geen nieuwe termijn als minister ambieert en ook niet zal terugkeren in de Tweede Kamer”, zo laat de woordvoerder weten.

Kamp kent als minister van Economische Zaken een lastige bewindsperiode, schreef politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet eind vorig jaar:

“De verwerping van de wet Stroom in de Eerste Kamer is de zoveelste nederlaag voor de minister van Economische Zaken (VVD) dit jaar. (…) Vier keer dwong de Tweede Kamer hem dit jaar van koers te veranderen: bij het boren naar schaliegas, bij mogelijke oliewinning bij Terschelling, bij het sluiten van kolencentrales en bij het omkeren van de bewijslast in de schadeafhandeling van aardgasbevingen in Groningen.”

Rijke politieke carrière

Kamp is al tientallen jaren politiek actief. Zo was hij onder meer minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het eerste kabinet-Balkenende. In Balkenende II en III was hij minister van Defensie. Later werd de VVD-er bewindspersoon op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens de eerste regeerperiode van minister-president Mark Rutte. Kamp begon zijn carrière in Den Haag in 1994 als Kamerlid.