Een bijzonder inkijkje achter de enorme prijsstijgingen in de kunstsector

Hoe een Zwitserse kunsthandelaar miljoenen dollars verdient aan zijn steenrijke Russische cliënt.

Het is een van de grootste schandalen in de immer gesloten wereld van de miljoenenaankopen in de internationale kunstwereld. Het draait om vermeende fraude en oplichting van de Zwitserse kunsthandelaar Yves Bouvier richting zijn belangrijkste cliënt, de Russische miljardair Dimitry Rybolovlev.

De 52-jarige Zwitser is een relatief onbekende in de kunstwereld, zo schrijft journalist Sam Knight in een zeer lezenswaardige longread in The New Yorker. Bouvier neemt op jonge leeftijd het transport- en opslagbedrijf Natural Le Coultre over van zijn vader en legt zich geheel toe op het aan- en verkopen van kunst.

Gewiekst methode van Bauvier

De belangrijkste particuliere aankopers van kunstwerken behoren vaak tot ‘s werelds rijkste 1 procent. Alleen zij kunnen het veroorloven om tientallen miljoenen dollars neer te leggen voor een schilderij van Picasso, Klimt, Van Gogh of Rothko. De kunstwerken zijn beleggingen die niet snel in waarde dalen, maar waar laat je al die kunstwerken? De mooiste in een van je talloze villa’s, maar velen liggen ook opgeslagen in de streng beveiligde loodsen van Bouvier. Het zijn de ‘Über-warenhuizen voor de allerrijkste’, zo schreef The Economist.

In augustus 2002 komt de Russische miljardair Rybolovlev, rijk geworden als eigenaar van ‘s werelds grootste kaliumproducent Uralkali, naar de opslag van Bouvier in Genève om een net aangeschaft schilderij ‘In het circus’ van Marc Chagall te bekijken. Het is begin van de samenwerking tussen de Zwitser en de Rus.

In de daaropvolgende jaren koopt Bouvier tientallen kunstwerken voor de steenrijke Rybolovlev. De Rus gaat ervan uit dat de Zwitser optreedt als handelaar en daarvoor enkele procenten commissie opstrijkt, maar dat blijkt anders te liggen. Zo koopt Bouvier het schilderij van Picasso ‘Naakte vrouw met vogel en fluitspeler’ voor 3,5 miljoen dollar en verkoopt het aan zijn cliënt voor 25 miljoen dollar. Op een schilderij van Klimt verdient Bouvier zelfs 60 miljoen euro. Het gaat lange tijd goed omdat er bij particuliere aankopen weinig bekend wordt gemaakt over de verkochte prijs.

Lees in deze boeiende longread hoe Rybolovlev er toch achter komt en of Bouvier zich nu zorgen maakt. Leestijd 40 minuten.