Dodental ingestorte flat Taiwan opgelopen naar 26

Na het zoeken met speurhonden zijn er nog levenssignalen van ten minste 29 mensen ontvangen.

Er worden nog zeker 132 mensen vermist na het instorten van een flat in Taiwan.
Er worden nog zeker 132 mensen vermist na het instorten van een flat in Taiwan. Foto Tyrone Siu / Reuters

Het dodental na het instorten van een flatgebouw na een aardbeving in de Taiwanese stad Tainan is opgelopen naar 26, zo meldt persbureau AP. Het zoeken naar overlevenden gaat moeizaam. Volgens reddingswerkers duurt het soms twee uur om dertig centimeter verder te komen.

Hulpdiensten hebben al meer dan 171 mensen onder het puin van het flatgebouw vandaan gehaald. Zo werd er zondagochtend nog een man van begin dertig levend onder het puin vandaag gehaald.

Lokale media in het land melden dat er nog zeker 132 mensen vermist zijn, maar dat is tot op heden nog niet bevestigd. Vanwege het Chinees nieuwjaar is het mogelijk dat er veel meer mensen in het gebouw aanwezig waren, dan de 256 bewoners die er geregistreerd staan.

Wel zijn er volgens de burgemeester van Tainan na het zoeken met speurhonden nog levenssignalen van ten minste 29 mensen ontvangen. Reddingswerkers hebben vertrouwen deze mensen nog redden, omdat de overlevenden niet diep onder het puin bedolven liggen.

Tien kilometer diepte

Het epicentrum van de aardbeving lag 43 kilometer ten zuidoosten van Tainan, een stad met bijna twee miljoen inwoners. Volgens USGS ging het om een beving op tien kilometer diepte - relatief dicht bij de oppervlakte. De beving vond plaats rond vier uur ‘s ochtends, lokale tijd.

Taiwan valt binnen de zogenoemde Ring van Vuur, een gigantisch hoefijzervormig gebied rond de Grote Oceaan. Ondergronds is in dit gebied relatief veel seismologische activiteit, met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen tot gevolg. Taiwan is vaker getroffen door zware bevingen. De zwaarste van de afgelopen honderd jaar was er een in 1999, toen kwamen zo’n 2400 mensen om het leven. Die aardbeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.