Beyoncé stunt met rijke, activistische clip

Screenshot YouTube / Beyoncé

Zangeres Beyoncé stunt weer eens, een dag voor haar gastoptreden tijdens de Halftime show bij de Super Bowl. Vannacht lanceerde ze op Tidal, de muziekdienst van haar man Jay-Z, plots het nummer Formation. Het is het eerste nieuwe liedje sinds de onverwachte mega-lancering van de box Beyoncé: Platinum Edition in november 2014 uitkwam. Erbij hoort een spraakmakende video, gemaakt door producer Mike Will Made It.

Formation kent een nette en een ‘dirty’ (expliciete) versie. In de eerste plaats is het liedje, dat zich kenmerkt door een kale elastieken beat, een ode aan de zuidelijke roots van de in Houston geboren zangeres. Ze beschrijft erin haar afkomst: haar vader komt uit Alabama, haar moeder is van Creoolse afkomst en komt uit Louisiana. “You mix that negro with that Creole make a Texas bamma”. Beyoncé onderstreept dat ze een ‘bamma’ is, een trotse zuiderling. “Earned all this money but they never take this country out me.”

De dochter van Beyoncé en Jay-Z, Blue Ivy (3), is ook kort in de videoclip te zien. De videoclip, geschoten in New Orleans, is rijk, overweldigend en bevat veel boodschappen die de Black Lives Matter beweging helemaal ondersteunt. We zien Beyoncé languit op een in het water drijvende politieauto. Ze is onbevreesd, en heeft een boodschap voor de haters die haar, en overigens veel bekende sterren, met Illuminati in verband brengen. En ook voor de paparazzi, die haar nooit met rust laten. Prominent is de stem van de vertegenwoordiger van New Orleans’ bounce muziek, hiphoptravestiet Big Freedia.

Katrina

Impliciet is Beyoncés commentaar op de verwoestingen na orkaan Katrina. We zien de in water drijvende shotgunhouses, bijna tachtig procent van de stad stond destijds onder water door grote dijkdoorbraken. Er zijn de carnavalskostuums en de parades van Mardi Grass. Een geweldig gestylde Beyoncé wappert haar waaier terwijl ze salon houdt in een zuidelijk landhuis. Op een ander moment roept ze als fabuleus danseres zwarte, mooie sterke vrouwen op een parkeerplaats op tot samenwerking. Haar formatiedans in staccato afgemeten danspassen is weer indrukwekkend, met de woorden “I Slay” als haar lijfspreuk.

En dan is er het onderwerp zwarte financiële macht. Ze wil afrekenen met ieder die haar haar rijkdom misgunt. “I just might be a black Bill Gates in the making.” Impliciet is haar commentaar op politiegeweld. Een politiekordon wordt uitgedaagd door een klein zwart, dansend jongetje. De graffiti “Stop shooting US”, verwijst natuurlijk naar het Amerikaanse wapenbeleid.

Beyoncé is vannacht te gast bij de show van Coldplay in de pauze van de Super Bowl 50, de vijftigste American Footballfinale in het Levi’s Stadium in Santa Clara. Naast haar nummer met Coldplay, Hymn for the Weekend, zouden er repetities zijn geweest voor dit nieuwe nummer. De komst van Bruno Mars is nog niet bevestigd. Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied.