Arrestanten Pegida-demonstratie weer vrij

Het merendeel is aangehouden voor kleine overtredingen en kreeg een geldboete.

Tegendemonstranten tijdens de demonstratie van Pegida in Amsterdam.
Tegendemonstranten tijdens de demonstratie van Pegida in Amsterdam. Foto Remko de Waal / ANP

De twintig personen die zaterdagmiddag zijn aangehouden bij een demonstratie van anti-islambeweging Pegida zijn weer op vrije voeten. Dat meldt een woordvoerder van de politie in Amsterdam.

Persbureau ANP meldt dat het merendeel van de opgepakte betogers behoorde tot het anti-Pegidakamp. De politie doet echter geen uitspraken over hoeveel voor- of tegenstanders aan elke kant zijn opgepakt.

De demonstranten zijn zaterdagavond en in de loop van de nacht weer op vrije voeten gesteld. Het merendeel is aangehouden voor kleine overtredingen en kreeg een geldboete. Een enkeling moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden vanwege openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van een politiebevel.

Aan de betoging van de anti-islambeweging Pegida namen zeventig mensen deel. Tijdens de demonstratie werd zaterdagmiddag een verdacht pakketje ontdekt. De omgeving werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed onderzoek.

Het bleek uiteindelijk om een nepbom van vuurwerk te gaan. Pegida-aanhangers waren voornemens hun protest op de Dam voort te zetten, maar dat kon de politie, die met veel man op de been was, voorkomen.

Tegendemonstratie

Een paar uur voordat de Pegida-demonstratie begon, werd ook een tegendemonstratie georganiseerd waarbij ongeveer 200 mensen aanwezig waren. De protesten waren enkele honderden meters van elkaar verwijderd en de sfeer werd al snel grimmig. De politie moest enkele keren in actie komen om beide groepen uit elkaar te houden, waarop burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) de demonstratie beëindigde. De politie riep de demonstranten op “voor hun eigen veiligheid” in gereedstaande bussen te stappen. Pegida-demonstranten gaven daar gehoor aan.