Ajax wint spectaculaire klassieker van Feyenoord

Ajax blijft in de race voor de titel, de Rotterdammers leden hun zesde nederlaag op rij.

Amin Younes van Ajax in de voorbereidende actie die tot de 1-1 leidde.
Amin Younes van Ajax in de voorbereidende actie die tot de 1-1 leidde. Foto: Olaf Kraak / ANP

In een spectaculaire en soms grimmige Klassieker heeft Ajax zondagmiddag in de Arena rivaal Feyenoord met 2-1 verslagen. De wedstrijd werd halverwege de tweede helft beslist door een afstandsschot van Ajax-middenvelder Riechedly Bazoer, die werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Ajax is voorlopig weer de koploper in de eredivisie – al kan PSV zondagmiddag (aftrap 16.45 uur) door een zege bij FC Utrecht de koppositie weer innemen. Door de nederlaag zet de crisis bij Feyenoord door, het is de zesde competitienederlaag op rij van de Rotterdammers.

De ploeg is nu afgezakt naar de vierde plaats in de competitie, Heracles Almelo heeft de derde plek overgenomen. Feyenoord evenaart het negatieve record van De Graafschap, dat tot zaterdag als enige club ook zes duels op rij verloor dit seizoen.

Valse start voor Ajax

Ajax begon de wedstrijd met een tegenslag. Centrale verdediger Jairo Riedewald viel in tiende minuut geblesseerd uit en werd vervangen door Nick Viergever. De organisatie in de Ajax-verdediging was even weg, Feyenoord profiteerde kort daarop. Na een combinatie met Tonny Vilhena zorgde Jens Toornstra met een afstandsschot, onbereikbaar voor Ajax-doelman Jasper Cillessen, voor de 0-1.

Na twintig minuten kwam Ajax weer op gelijke hoogte. Buitenspeler Amin Younes slalomde na een combinatie met Davy Klaassen langs Feyenoorders Jens Toornstra en Eric Botteghin en schoot bekeken met rechts binnen, via de binnenkant paal (1-1).

Een spectaculaire fase volgde, met veel strijd, kleine mogelijkheden en irritaties, met name tussen de jonge middenvelders Riechedly Bazoer en Tonny Vilhena. Constant waren er stevige duels en discussie tussen de twee talenten.

Bazoer won het onderlinge gevecht op punten. In de tweede helft zorgde hij voor de beslissing, met een prachtig afstandsschot, hoog, binnenkant paal, onmogelijk houdbaar voor doelman Kenneth Vermeer (2-1).

Spreekkoren richting Vermeer

In de wat doodse fase voor het doelpunt werden er beledigende spreekkoren gericht aan Vermeer, die vorig seizoen overstapte van Ajax naar Feyenoord. Een deel van de Ajax-aanhang riep “Kenneth NSB” en “Je moeder is een hoer”. De speaker deed rijkelijk laat een dringend verzoek, “in het belang van het Nederlands voetbal” de spreekkoren onmiddellijk te stoppen. “Anders zal de wedstrijd stil worden gelegd.” De spreekoren gingen nog even door, maar het duel werd niet stilgelegd.

Ajax kreeg kort na de 2-1 nog een strafschop, nadat Vermeer Ajax-aanvoerder Davy Klaassen neerhaalde. Maar Nemanja Gudelj schoot hoog over. Feyenoord was in de tweede helft tandeloos en kwam niet meer in de buurt van de gelijkmaker.

Stadionverbod voor toeschouwer: Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de toeschouwer die zondag in de Amsterdam Arena vlak voor de wedstrijd Ajax-Feyenoord (2-1) een pop van Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer toonde aan een strop.