Doden en meer dan honderd gewonden door beving Taiwan

Het epicentrum van de beving met een kracht van 6,4 lag enkele tientallen kilometers buiten een miljoenenstad.

Reddingswerkers doorzoeken een gebouw.
Reddingswerkers doorzoeken een gebouw. AP / Wally Santana

Bij de aardbeving vrijdagavond bij de Taiwanese stad Tainan zijn tenminste elf mensen om het leven gekomen en 115 mensen gewond geraakt. Dat meldt persbureau Reuters. Reddingswerkers zijn nog druk op zoek naar overlevenden.

De aardbeving − met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter − deed een flatgebouw van zeventien verdiepingen instorten. Andere gebouwen liepen ook schade op. Zo’n 35 mensen zitten nog vast in het flatgebouw, de brandweer meldde dat 220 mensen al zijn gered. Het instorten van dat Wei-guan Golden Dragon-gebouw riep in het land meteen vragen op over de veiligheid van de constructie. Een groot deel van doden viel in de flat, waar 256 mensen woonden.

De Wall Street Journal publiceerde beelden van de ravage:

Tien kilometer diepte

Het epicentrum lag 43 kilometer ten zuidoosten van Tainan, een stad met bijna twee miljoen inwoners. Volgens USGS ging het om een beving op tien kilometer diepte - relatief dicht bij de oppervlakte. De beving vond plaats rond vier uur ‘s ochtends, lokale tijd.

Taiwan valt binnen de zogenoemde Ring van Vuur, een gigantisch hoefijzervormig gebied rond de Grote Oceaan. Ondergronds is in dit gebied relatief veel seismologische activiteit, met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen tot gevolg. Taiwan is vaker getroffen door zware bevingen. De zwaarste van de afgelopen honderd jaar was er een in 1999, toen kwamen zo’n 2400 mensen om het leven. Die aardbeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.