Koopwoede Chinese clubs in Europa

Chinese voetbalclubs hebben de internationale voetbalwereld deze week verrast met spectaculaire aankopen ter waarde van ruim 300 miljoen euro, een recordbedrag voor China. Tijdens de wintertransferperiode, die in Europa is afgesloten maar in China en Latijns-Amerika nog niet, spendeerden de clubs uit de Britse Premier League en de Duitse Bundesliga respectievelijk 236 en 48 miljoen euro aan nieuwe spelers.

Bij vier van de vijf duurste transfers waren de afgelopen weken Chinese clubs betrokken. Koploper is de overstap ter waarde van 50 miljoen euro van de Braziliaanse spits Alex Teixeira van het Oekraïense Sjaktar Donetsk naar de Chinese Superliga-club Jiangsu Suning. De Britse pers ging er al vanuit dat Teixeira naar Liverpool zou gaan, maar de topspeler koos voor het geld in plaats van een hoofdrol in Engeland.

Het is voor het eerst dat Chinese clubs, die gesteund worden door enkele van de grootste bedrijven van het land, in een transferperiode meer besteden dan Europese clubs.

De Chinese koopwoede wordt gevoed door de wens van president, partijleider en voetbalfan Xi Jinping om Chinese clubs binnen drie jaar te laten doordringen tot de wereldtop. Verwacht wordt dat zolang de winterse transferperiode niet overal is afgesloten Chinese clubs tot eind van deze maand doorgaan met aankopen.

Tot dusver zijn nog geen Nederlandse spelers overgestapt naar China, maar dat kan een kwestie van tijd zijn. Guangzhou Evergrande zou azen op Robin van Persie.