Aanhoudingen bij Pegida-demonstratie in Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de betoging beëindigd. De politie riep de demonstranten op te vertrekken.

Demonstranten en politieagenten tijdens de Pegida-demonstratie. Inmiddels heeft de burgemeester het protest beëindigd.
Demonstranten en politieagenten tijdens de Pegida-demonstratie. Inmiddels heeft de burgemeester het protest beëindigd. Foto Peter de Jong / AP

De politie heeft verschillende arrestaties verricht bij de Pegida-demonstratie in Amsterdam. Voor- en tegenstanders daagden elkaar uit, wat ervoor zorgde dat het kort onrustig was. Of de politie voor- of tegenstanders van Pegida heeft opgepakt, is niet bekend. NRC-verslaggever Thomas Rueb heeft in ieder geval drie Antifa-mensen gearresteerd zien worden. De ME heeft enkele charges uitgevoerd.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) beëindigde zaterdagmiddag de demonstratie. De politie riep de demonstranten op “voor hun eigen veiligheid” in gereedstaande bussen te stappen. Pegida-demonstranten gaven daar gehoor aan.

NRC-verslaggever Thomas Rueb is aanwezig bij de demonstratie:

Verdacht pakketje bij demonstratieplek Pegida

Bij de Stopera in Amsterdam, de plek waar Pegida demonstreert tegen de islam en het asielbeleid van Europa, werd zaterdagmiddag een verdacht pakketje ontdekt. De omgeving werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed onderzoek. Het bleek uiteindelijk om een nepbom van vuurwerk te gaan. Pegida-aanhangers waren voornemens hun protest op de Dam voort te zetten, maar dat kon de politie, die met veel man op de been is, voorkomen.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Verdacht pakketje op plein voor Stopera. Experts doen onderzoek. Omgeving is afgezet. We wachten de eerste uitkomsten van het onderzoek af.

Een paar uur voordat de Pegida-demonstratie begon, werd ook een tegendemonstratie georganiseerd. De protesten waren enkele honderden meters van elkaar verwijderd. Volgens AT5 is er zo’n 200 man afgekomen op het tegenprotest.

‘Vijf euro voor elke Pegida-demonstrant’

Vooraf werd het Amsterdamse raadslid Peter Kwint (SP) bedreigd via Twitter, e-mail en telefoongesprekken. “Ze zeiden: je bent een NSB’er en moet tegen de muur gezet worden”, zegt Kwint. “Of: iets met dat ik in de gracht zou worden gegooid.” Kwint zegt dat de bedreigingen weinig indruk maken, hij is gewoon gaan demonstreren.

Linkse partijen uit de Amsterdamse gemeenteraad kondigden vooraf een ludieke actie aan. Voor elke bezoeker van de Pegida-demonstratie doneren GroenLinks, de SP en PvdA 5 euro aan Vluchtelingenwerk Amsterdam. GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink:

“De zogenaamde burgerbeweging Pegida die geleid wordt door hele en halve nazi’s roept op tot haat en uitsluiting. Wij staan voor verbinding en solidariteit en helpen hen graag om hun bezoek aan Amsterdam ook in iets positiefs om te zetten.”

Pegida protesteert tegen de islamisering en het asielbeleid van Europa. Eerder demonstreerde de organisatie al in Utrecht en Rotterdam. Daar pakte de politie 32 en 24 mensen op; zowel voor- als tegenstanders. De anti-islamgroepering associeert zich met de Duitse Pegida-beweging.

Ook protesten in Praag en Dresden

Ook in andere Europese steden is werd gedemonstreerd tegen de islam. In Dresden, waar de Pegida-demonstraties oorspronkelijk zijn begonnen, kwamen zaterdag minder demonstranten dan verwacht. Tussen de zes- en achtduizend betogers riepen vertrouwde Duitse Pegida-leuzen als ‘Merkel moet weg’ of ‘Vesting Europa. Maak de grenzen dicht’. Politie en organisatie hadden eerder gezegd rekening te houden met 15.000 Pegida-demonstranten.

Er was tegelijkertijd een grote tegendemonstratie georganiseerd, door onder andere vakbonden en studentenorganisaties. Daaraan hebben naar schatting 2500 mensen deelgenomen. De demonstraties waren rond vijf uur ‘s middags afgelopen. Volgens de massaal aanwezig politie zijn er geen grote botsingen tussen de twee groepen demonstranten geweest.

In Praag ging een aan Pegida gelieerde anti-islamorganisatie de straat op en is het tot rellen gekomen. Zeker 1.500 tegenstanders van islamisering verzamelden zich in de Tsjechische hoofdstad. Ongeveer vierhonderd tegendemonstranten scandeerden leuzen tegen haat en vóór solidariteit. Ook in Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen waren er protesten gepland.