35.000 Syriërs bereiken Turks-Syrische grens

De vluchtelingen worden naar kampen aan de Syrische kant van de grens gebracht.

Archiefbeeld van de grensovergang Bab al-Salam. Hier wachten Syrische vluchtelingen op doorgang naar Turkije.
Archiefbeeld van de grensovergang Bab al-Salam. Hier wachten Syrische vluchtelingen op doorgang naar Turkije. Foto IHH / AP

Bij het plaatsje Kilis, waar Turkije aan Syrië grenst, hebben zich in de afgelopen 48 uur 35.000 Syrische vluchtelingen gemeld. Dat zegt Mevlüt Çavusoglu, de minister van Buitenlandse Zaken volgens Reuters. De vluchtelingen worden naar kampen aan de Syrische kant van de grens gebracht. Turkije heeft de ontheemde burgers humanitaire hulp, zoals onderdak en eten, beloofd.

In Amsterdam waren vrijdag en zaterdag de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen voor hun halfjaarlijkse informele vergadering. Ook Turkije en een aantal Balkanlanden waren bij een deel van de bijeenkomst aanwezig. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei zaterdag:

“We hebben al 5000 Syrische vluchtelingen opgevangen en nog 50.000 tot 55.000 mensen zijn onderweg. We kunnen ze daar niet alleen laten. De Russische luchtaanvallen zijn gericht op scholen, ziekenhuizen en burgers.”

“Vluchtelingen opnemen: humanitair principe”

De Europese ministers hebben er bij Turkije op aangedrongen de vluchtelingen uit Syrië op te nemen. Het gaat hierbij volgens minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA), die als gastheer optrad, om een “humanitair principe”.

Koenders noemt de Russische bombardementen boven Aleppo waardoor de vluchtelingenstroom naar de Turkse grens op gang is gekomen “onaanvaardbaar”. Volgens hem probeert de Syrische president Assad met behulp van de Russen door midden van het intensiveren van de gevechten een zo goed mogelijke positie aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

NRC-correspondent Marloes de Koning sprak met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, over de vluchtelingenproblematiek:

“Wij kunnen onze deuren niet sluiten voor deze mensen als ze proberen de dood te ontvluchten. De aanvallen van het regime van Assad op burgers, op ziekenhuizen, scholen, ondersteund door de Russen en Iran, gingen ook tijdens de vredesonderhandelingen in Genève door. Dat moet zo snel mogelijk stoppen.”

Lees hier het volledige interview met Mevlüt Çavusoglu: Turkse minister: ‘Neem ook oorzaak van vluchten weg’