Pentagon geeft foto’s vrij van mishandelde gevangenen

Volgens burgerrechtenbeweging ACLU is de selectie van de Amerikaanse overheid “misleidend”.

De foto's zijn minder ernstig dan die in 2004 werden vrijgegeven, van mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis.
De foto's zijn minder ernstig dan die in 2004 werden vrijgegeven, van mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis. ANP / Lex van Lieshout
AFP

AFP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vrijdag een kleine tweehonderd foto’s vrijgegeven van Irakezen en Afghanen die zijn mishandeld in gevangenschap van het Amerikaanse leger. Het gaat vooral om close-up foto’s van blauwe plekken, bulten of schrammen, genomen tussen 2004 en 2006.

Op de foto’s zijn in totaal 56 gevallen van mogelijke mishandeling door Amerikaanse militairen te zien. Het zou gaan om slechts een fractie van het totaal aantal foto’s dat de Amerikaanse overheid heeft. CNN publiceerde een deel van de vrijgegeven afbeeldingen.

De publicatie van de afbeeldingen is het gevolg van een jarenlange juridische strijd door burgerrechtenbeweging ACLU. De organisatie zegt tegen Reuters: “Het beste bewijs van de mishandelingen schuilt in de foto’s die nog geheim worden gehouden. Deze selectie van de Amerikaanse overheid is misleidend.” Volgens de ACLU heeft het Pentagon in totaal rond de tweeduizend foto’s.

‘Abu Ghraib’

De afbeeldingen zijn over het algemeen donker en korrelig. Meestal zijn er armen of benen op te zien, met bulten of sneeën. De foto’s zijn een stuk minder ernstig dan die ruim tien jaar geleden werden vrijgegeven van mishandelingen in de Iraakse Abu Ghraibgevangenis. In 2004 gingen deze foto’s de wereld over: gedetineerden werden ernstig gemarteld, misbruikt, mishandeld en vernederd. Gevangenen lagen naakt op elkaar gestapeld, werden bedreigd met honden, of kregen stroomdraden aan hun lijf.

Na internationale ophef werd de Abu Ghraibgevangenis gesloten. Volgens de toenmalige regering van Bush waren de betrokkenen gestraft. De enige legerofficier die ooit wegens ‘Abu Ghraib’ voor de krijgsraad moest verschijnen, is vrijgesproken.