Opinie

Gespreksstof. De week waarin we veel vragen stelden

Foto Kees van de Veen

Het is een populaire ‘format’ in de journalistiek: x aantal vragen en antwoorden over een (meestal nogal ingewikkeld) thema. Ook bij NRC gebruiken we deze vorm geregeld. En hoewel we natuurlijk moeten oppassen dat het geen sleets trucje wordt, hou ik er wel van. Ook deze week hadden we weer een aantal mooie vragenstukken.

Het meest relevante vragenstuk was ongetwijfeld het uitstekende feitenstuk van Kees Versteegh die niet minder dan dertig vragen over het asieldebat beantwoordde. Wilt u weten uit welke landen de asielzoekers komen, hoeveel het er zijn, wat er gebeurt met criminele asielzoekers en nog veel meer, dan moet u dit stuk lezen. We spraken overigens af dat het geregeld zal worden bijgewerkt op onze site.

Een van de meest gelezen stukken op onze site over Syrië is ongetwijfeld het ‘De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen’. De eerste versie ervan verscheen vele maanden geleden, maar de buitenlandredactie paste het deze week weer aan de actualiteit aan.

Een heel ander onderwerp: eind vorige maand verscheen dit ‘Zes vragen over je spieren’. Want weet u eigenlijk wat spierstijfheid of spierkramp is en of een volwassene nieuwe spieren kan aanmaken?

Ook in de gezondheidshoek: Geertje Tuenter schreef deze week een veel gelezen verhaal over burn-out en hoe die te voorkomen. Lopen jonge mensen inderdaad een hoger risico?

Tot slot nog een aanrader. Dit keer geen vragenstuk maar wel een lijstje. De beste tien boeken van januari. Lezen is namelijk gezond. Helpt om een burn-out te voorkomen.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.