De toekomst ligt in groter en samen, niet in ieder voor zich

Voor de Europese Unie zou moeten gelden: graag of niet. Dus erbij, en dan voor langere tijd, en niet zeuren. Of niet. Geen speciale wensen, geen uitzonderingen. Vooral niet voor landen die, ondanks dat ze netto betaler zijn, jaren lang profiteren van de gezamenlijke markt. Niet toegeven aan de Britse onderbuik (3/2). Het Verenigd Koninkrijk zal ook nimmer tevreden kunnen worden gesteld. Macro-economisch profiteren echter alle leden van een grotere markt. Hema: al 24 vestigingen in Frankrijk. Marks & Spencer: weer terug in Amsterdam. Het zakenleven is al lang overtuigd, maar de consument nog niet. Die beseft niet dat voedselveiligheid, opsporing en vervolging van strafbare feiten, werken en studeren over de grens, goedkopere buitenlandse telefoondiensten, import en export van energie, milieuvervuiling, visquota, meer personeel in horeca, allemaal kwesties zijn die niet zonder open grenzen en internationale samenwerking gaan.

Die boodschap zou premier Rutte moeten uitdragen. Het is evenwel ijselijk stil. En straks weer klagen als er ‘nee’ uit het referendum komt. Premier Cameron moet ook niet tegen beter weten in de Britten voorhouden dat zijn land te kort wordt gedaan.

En EU-president Tusk moet de poot stijf houden. Graag of niet. De toekomst ligt in groter en samen; niet in ieder voor zich.