Dertig dagen droog

Een maand niks drinken, ‘Dry January’, sloeg dit jaar ook hier aan. „Ik had te veel alcoholmomenten in mijn dagen.” Heeft het nut gehad?

Mensen vieren feest op Oudjaarsavond. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
Mensen vieren feest op Oudjaarsavond. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Hij heeft zeker twee borrels per week. Hij gaat regelmatig uit eten met cliënten en bezoekt ’s weekends vaak een feestje. Allemaal gelegenheden waar Neill André de la Porte (54, „maar ik voel me dertig”), advocaat, getrouwd en drie kinderen, steevast alcohol drinkt. Nee: hij is niet verslaafd, „maar in de advocatuur is het normaal om vaak en veel te drinken”.

Het uit gewoonte drinken, dat ging hem tegenstaan. André de la Porte, een sportief man – hij loopt tweejaarlijks een marathon en mountainbiket – besloot een „challenge” aan te gaan. Samen met zijn vrouw, ook advocaat, dronk hij vanaf 4 januari 2016 een maand geen alcohol. De kinderen deden ook mee, zij kregen een maand lang geen limonade.

Ze staan niet alleen. Steeds meer Nederlanders omarmen het uit Engeland overgewaaide ‘Dry January’ een jaarlijks campagne voor een alcoholloze maand.

Het armbandje waarmee deelnemers op Facebook poseren.

Nederland heeft haar eigen variant. Sinds afgelopen jaar is er Ikpas, een initiatief van de GGD, verslavingszorginstellingen, het Trimbos Instituut en de Hogeschool Windesheim, om van 10 februari (na carnaval) tot en met zondag 20 maart geen alcohol te nuttigen. Op Facebook praten mensen elkaar alvast moed in: „let’s do this!” En op Twitter en Instagram poseren deelnemers trots met een IKpas armbandje om de pols. 

Mooi, natuurlijk. Maar heeft zo’n alcoholloze maand wel zin?

Zeven dagen per week

Rob Bovens, onderzoeker verslavingspreventie (Hogeschool Windesheim in Zwolle), denkt van wel. Volgens Bovens beginnen mensen na een alcoholloze maand wel weer met drinken, maar doen dat een stuk minder dan daarvoor. „We vreesden dat na een maand zonder alcohol mensen daarna volop gaan drinken, dat zie je ook bij mensen die diëten. Maar het minder drinken blijkt juist goed in het leefpatroon in te passen. Mensen gaan na zo’n maand bewuster met alcohol om.”

Bovens baseert zijn bevindingen op de ervaringen van 1.200 van de 4.600 deelnemers die in 2015 meededen aan IKpas. Daarvan was 68 procent vrouw en 32 procent man, met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. Overmatige drinkers (voor een vrouw minstens 14 glazen alcohol per week en voor een man 21) bevonden zich vooral onder 55 plussers, volgens Bovens: „De meesten dronken zes a zeven dagen per week.”

Onderzoek_ikPas

Tot die groep van 55-plussers behoort ook Michiel Kramer (55) uit Haarlem. Kramer constateerde dat er „te veel alcoholmomenten in mijn dagen zitten”. Op presentaties en recepties, tijdens het eten, na een vergadering: „er is altijd wel een borrel bij”. Dat was hij beu en dus besloot hij geheel zelfstandig een drinkpauze in te plannen. Zijn omgeving reageerde aanvankelijk verbaasd: ‘Oh, drink je niet meer?’. Kramer: „In mijn omgeving gaat men er vanuit dat je alcohol drinkt.” Maar die verbazing maakte rap plaats voor bemoedigende woorden.

Voordelen

Wel zijn er minpuntjes aan de alcoholloze maand volgens Kramer en André de la Porte. Kramer: „Het is een beetje saai, al die sapjes.” En ongezellig, volgens de André de la Porte.

De minpuntjes wegen niet op tegen de voordelen die zij constateren. Kramer voelt zich fitter. Hij verloor 1,5 kg en slaapt beter. „Als ik gedronken heb val ik als een blok in slaap, maar ik word ook vaak midden in de nacht wakker. Dat heb ik nu niet.” En André de la Porte is nóg scherper op zijn werk:„Ik word ingehuurd om mijn juridische kennis. Ik kan niet wazig achter mijn bureau zitten.”

Het zijn dezelfde voordelen die Bovens constateerde. Daarbij is het gewoon goed voor je gezondheid, zegt Bovens, om niet te drinken. Van Bovens’ groep haalde zeventig procent succesvol de „eindstreep”. Eén op de tien ging één keer in de fout en dronk toch alcohol. Niet erg, zegt Bovens: „Het meedoen alleen al zorgt ervoor dat de deelnemers beter nadenken over hun alcoholgebruik. Het is niet normaal dat je als je bij de kapper moet wachten, een glas wijn krijgt aangeboden.”

Beide mannen hebben tijdens hun alcoholloze maand niet gezondigd, zeggen ze. Ze zullen nu de minder-alcohol-lijn doortrekken. Vooral door de week willen ze minder drinken. Een alcoholloos leven misschien? Nee, dat niet. André de la Porte: „Vanavond heb ik een feestje, dan is het veel te gezellig om een glas wijn te drinken.”

Kijk hieronder het promotiefilmpje van Dry January: