Chinese geeft gedwongen dopinggebruik toe

Weer is de atletiekwereld opgeschrikt door een dopingschandaal. Nu zijn het Chinezen die in de fout gingen.

Foto Ed Reinke/AP Photo

De Chinese topatlete Wang Junxia schrijft in een brief uit 1995 dat zij in de jaren ‘90 gedwongen werd doping te gebruiken. De brief is plotseling opgedoken in Chinese media. De internationale atletiekfederatie IAAF is een onderzoek gestart. De bond wil weten of de brief authentiek is.

Wang was in haar tijd een toploopster. Ze werd in 1996 olympisch kampioene op de 5.000 meter en ze is nog altijd wereldrecordhoudster op de 3.000 en 10.000 meter. Die records liep ze in 1993. Op de 10.000 meter verpletterde ze het record met 42 seconden. Daarna is er nooit mee iemand dichterbij gekomen dan 22 seconden. Mocht blijken dat ze haar wereldrecords dankzij doping liep, dan kunnen de records geschrapt worden.

Wang Junxia maakte deel uit van het beroemde ‘leger van Ma Junren’. Deze atletiekcoach had in de jaren ‘90 een bijzonder succesvolle groep atletes onder zijn hoede, die de lange afstanden domineerde. In de brief stelt Wang dat Ma zijn atletes persoonlijk injecteerde. De brief is ondertekend door negen andere atletes die Ma onder zijn hoede had.

In de tijd van Wang waren de atletes van Ma al verdacht, maar de coach ontkende de verdachtmakingen altijd stellig. Volgens hem kwamen de toptijden door het gebruik van cocktails van onder meer plantenextracten en schildpaddenbloed.

Wang zelf ontkende in 2008 dope gebruikt te hebben. Ze zei toen dat haar goede prestaties het gevolg waren van haar fitheid, jonge leeftijd en moordende trainingsschema. Op deze nieuwe ontwikkelingen heeft zowel Wang als Ma nog niet gereageerd. In China waren de lopers in de jaren ‘90 nationale helden, vanwege de medailles en records die ze binnensleepten.

Het schandaal is het tweede in korte tijd in de atletiekwereld. Eind 2015 publiceerde de wereldantidopingorganisatie WADA een rapport waarin werd gesproken over „systematisch en wijdverspreid gebruik van doping door een groot aantal Russische atleten”. Daarbij stelde de WADA dat de Russische overheid waarschijnlijk van doping af wist. „Het zou extreem naïef zijn te veronderstellen dat de activiteiten met de omvang die nu is vastgesteld hadden kunnen plaatsvinden zonder de stilzwijgende instemming van de Russische overheid”, stelde de WADA.

De Russische bond werd voorlopig geschorst. Russische atleten zijn niet welkom bij wedstrijden, totdat de federatie en het Russische antidopingbureau hebben aangetoond te voldoen aan de wereldantidopingcode. (ANP/AP)