Afzijdig blijven is geen optie. Wie zwijgt, stemt in met Wilders

Ze werden in Spijkenisse geïntimideerd en gearresteerd omdat ze tegen Wilders protesteerden. Nu vormen ze de actiegroep Feministen in Verzet. „Wie zwijgt, stemt in”, schrijft Annemijn van Marlen.

SPIJKENISSE - Vrouwen houden een tegendemonstratie op de Markt in Spijkenisse tijdens een actie van de PVV. PVV-leider Geert Wilders deelde daar verzetsspray uit, een initiatief na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Foto Joris van Gennip/ANP
SPIJKENISSE - Vrouwen houden een tegendemonstratie op de Markt in Spijkenisse tijdens een actie van de PVV. PVV-leider Geert Wilders deelde daar verzetsspray uit, een initiatief na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Foto Joris van Gennip/ANP

Op zaterdag 23 januari demonstreerden wij, een groep vrouwen, in Spijkenisse tegen de haatcampagne die Geert Wilders heeft gelanceerd tegen migranten en vluchtelingen. Wij protesteerden ook tegen zijn poging om – door ‘verzetsspray’ uit te delen – zijn xenofobische propaganda te presenteren als bezorgdheid over de veiligheid van vrouwen.

Nog geen half jaar geleden stemde de PVV als enige partij tegen een wetsvoorstel dat geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld moest voorkomen en bestrijden. Ook heeft niemand Wilders ooit gehoord over het feit dat in Nederland gemiddeld 24 vrouwen per week aangifte doen van verkrachting, voornamelijk door mensen die ze kennen. Seksisme, geweld en discriminatie tegen vrouwen en iedereen die afwijkt van de traditionele witte, mannelijke norm zijn wezenlijke, structurele problemen in onze maatschappij. Pepperspray maakt onze samenleving niet veiliger. Een samenleving waarin solidariteit de norm is en mensen voor elkaar opkomen als ze slachtoffer worden van racisme, seksisme en andere vormen van geweld wel.

Wij waren in Spijkenisse om te laten zien dat er ook een andere stem is in onze samenleving: de stem van solidariteit en rechtvaardigheid voor iedereen. Daarom riepen wij tegen Wilders, zijn volgelingen en de rest van Nederland: vluchtelingen welkom, racisme niet! Heel Nederland kon vervolgens meekijken hoe wij werden beledigd en bedreigd door PVV-aanhangers en geïntimideerd en gearresteerd door de politie. De overweldigende steun die wij na afloop hebben ontvangen en de diepe verontwaardiging over onze arrestatie laat zien dat onze feministische boodschap tegen racisme en voor solidariteit met vluchtelingen resoneert bij vele anderen. Advocaten, mensenrechtenexperts en belangengroepen, journalisten, parlementariërs, maar bovenal gewone mensen zien de beslissing van de politie en burgemeester om ons protest tot zwijgen te brengen als een schending van ons grondrecht op openbare demonstratie. We weten dat we alleen door voortdurende actie dat recht kunnen beschermen. Daarom is na Spijkenisse de actiegroep Feministen in Verzet ontstaan: voor solidariteit en rechtvaardigheid.

PowNed ging op bezoek bij PVV-aanhanger Fabian die tijdens een Wilders-bijeenkomst in Spijkenisse – met zijn zoontje op de arm – tegen de vrouwen van Feministen in Verzet schreeuwde: „Jullie zijn vies. Jullie willen verkracht worden.” Zijn toelichting: „Ik zag allemaal lelijke vrouwen staan en dacht: jullie zijn zo lelijk, ik snap het wel. Jullie kunnen geen gezonde Hollandse piemel krijgen. Jullie willen een refugee-piemel”. Bekijk de PowNed-reportage hieronder.

In het licht van de grootste vluchtelingenstroom van de laatste decennia betekent solidariteit het ontmantelen van Fortress Europe. Honderdduizenden mensen ontvluchten hun thuislanden in Azië en Afrika om ver weg te geraken van oorlog, vernietiging en extreme armoede. Zij riskeren hun levens in de Egeïsche en Middellandse zee en vervolgens te voet door de Balkan, om in Europa veilig te kunnen zijn. Wat doen onze regeringen voor hen? In plaats van het internationale recht op asiel te handhaven en te zorgen voor fatsoenlijke verwerking van asielaanvragen stelt Diederik Samsom voor om vluchtelingen op een boot terug te sturen naar Turkije. In plaats van in te zetten op adequate opvang, onderdak, voedsel en integratie is de focus van onze regeringen razendsnel opgeschoven naar het bouwen van hekken en sluiten van de grenzen. Minister-president Mark Rutte ziet het versterken van de grenzen van de Europese Unie als topprioriteit van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Intussen werkt de EU aan een voorstel om het helpen van verdrinkende vluchtelingen strafbaar te maken en is een meerderheid van de Tweede Kamer voor het bombarderen van Syrië. Met als onvermijdelijk resultaat meer doden en meer vluchtelingen. Wat is daar rechtvaardig aan?

Solidariteit betekent ook opstaan tegen het klimaat van angst en haat dat gecreëerd wordt door Wilders en consorten. Zij proberen doelbewust ‘bezorgde burgers’ op te zetten tegen migranten en vluchtelingen, door iedereen die ‘anders’ is af te schilderen als de oorzaak van sociale chaos en economische problemen. Maar de sociale chaos waar Wilders voor waarschuwt lijkt eerder een rechts verzinsel dan een realiteit en dat economische problemen bestaan is niet de schuld van moslims, migranten of vluchtelingen, maar het directe gevolg van structurele ongelijkheid en het bezuinigingsbeleid van onze regeringspartijen van de afgelopen jaren. Zij zijn verantwoordelijk voor de afbraak van onze verzorgingsstaat en sociale zekerheid, het verwoesten van ons sociale huursysteem, voor het met belastinggeld subsidiëren van de banken die de economische crisis hebben veroorzaakt, voor het versoepelen van het ontslagrecht, het slopen van de zorg en het verhogen van het eigen risico, en alle problemen die daaruit voortkomen. Deze problemen raken kwetsbare groepen het meest en het hardst. We kunnen Wilders’ verdeel en heers-politiek niet de aandacht laten afleiden van het daadwerkelijke politieke beleid dat ons allemaal, inclusief migranten en vluchtelingen, in de steek laat.

Wij willen een samenleving die het niet accepteert dat mensen uitgesloten worden en waarin iedereen opstaat tegen racisme, seksisme en ander geweld tegen minderheden. Een samenleving die het niet accepteert dat er mensen verdrinken op hun tocht naar een veilig en waardig bestaan, maar in plaats daarvan vluchtelingen verwelkomt, omarmt en de kansen geeft om naast en met ons allemaal te leren, te werken en te leven.

In het huidige klimaat is afzijdig blijven geen optie meer. Wie zwijgt stemt in. Wij zullen ons dan ook luid en duidelijk blijven uitspreken, ook als daarmee de openbare orde verstoord wordt.