Brieven

Het is juist wel politiek

Bij het artikel van Samira Dahri over het salafisme (23/1) stond in het erbij geplaatste kader Wat is salafisme: „De meeste salafisten houden zich verre van politiek activisme en zijn wars van alles wat verdeeldheid kan zaaien onder moslims.” Een merkwaardige bewering. Alsof salafisme niets met politiek te maken heeft, waarin het lijkt alsof het alleen gaat om een religieuze stroming.

Politiek is het opleggen van regels aan de samenleving of een deel daarvan. Een bijeenkomst van de Dawah-groep in Almere met gastsprekers Al Haddad en de vader van de imam Suhayb Salam van de Utrechtse Al Fitrah-moskee is juist omstreden door de politieke uitspraken van Al Haddad. Van hem is bekend dat hij de doodstraf voor afvalligen bepleit. Dit lijkt ons het duidelijk niet over de beleving van persoonlijke spiritualiteit te gaan, maar over de controle van anderen door middel van dreigen met doodstraf. Noem het maar niet-politiek.

Dat het Openbaar Ministerie in 2012 de zaak tegen Al Haddad seponeerde omdat ze oordeelde dat er geen strafbare feiten werden gepleegd, wil niet zeggen dat zijn pleidooi voor de doodstraf voor afvalligen niet als bedreigend wordt ervaren door ex-moslims, en dat dit ook exact het politieke doel is van deze uitspraken.

Juist vanuit het salafisme wordt hartstochtelijk getracht een extreem-rechtse politieke stroming op te bouwen; een stroming die regels wil opleggen aan de samenleving of een deel daarvan. Dat zal zeker verdeeldheid bij moslims en de rest van de samenleving zaaien.

raadslid SP Utrecht, Marloes Metaal raadslid CDA Utrecht

Oekraïne

Let op Soros’ eigenbelang

George Soros is helemaal geen heel linkse jongen zoals Joshua Livestro in NRC beweert (1/2) , maar meer een elitewolf in schaapskleren. Speculeren is een van zijn specialiteiten. Zo ging hij in september 1992 short op het Britse pond, wat Engeland dwong uit de ERM te stappen. Winst voor Soros: 1 miljard dollar. Vervolgens gokte hij in 1997 op de Thaise baht en de Maleisische ringgit.

Meer recent trokken zijn aan- en verkopen van Argentijnse landbouwbedrijven de aandacht. Dit via de Agribusiness frima Adecoagro waarvan hij grootaandeelhouder is.

Nu is Oekraïne aan de beurt, waar hij met 1 miljard dollar als deel van een 50 miljard dollar investering aan de slag wil. De lage rente van de Europese Centrale Bank gebruikend om de economie op te blazen.

De 200.000 euro voor het ja-kamp lijkt dan ook meer ingegeven door zijn eigenbelang en de zakken van andere grote investeerders. Zij zullen de winsten wel weg weten te halen uit Oekraïne, maar de bevolking zal er naar analogie van Argentinië alleen maar armer van worden.

Ko Ruijter

Falderappes heeft een punt

Frits Abrahams betitelt de achterban van GeenPeil in verband met het referendum als falderappes. (26/1). Volkstaal voor gespuis, tuig. Nu is GeenPeil mijn smaak niet, doch naar mijn mening hebben zij een punt, wat hun motivatie ook moge zijn. Veel Nederlanders voelen zich ongemakkelijk over de wijze waarop door Europa geopolitiek wordt bedreven.

Lees de analyse van Frits Bolkestein getiteld Er zijn grenzen aan wat Europa aan kan (2/1). En voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, kijkt met grote reserves terug op het besluit in 2008 in Boekarest om Oekraïne het NAVO- lidmaatschap in het vooruitzicht te stellen.(27/11). Hoe komt het toch dat door sommigen als door een wesp gestoken op het referendum wordt gereageerd? Juncker en de Amerikaanse regering laten zich niet onbetuigd. Bij een ‘tegen’ worden ons hel en verdoemenis in het vooruitzicht gesteld. Het besluit om een dermate politiek gevoelig en financieel riskant verdrag aan te gaan, is door een meerderheid in het parlement goedgekeurd. De vele discussies en commentaren hieromtrent tonen echter aan dat dit associatieverdrag met Oekraïne niet onomstreden is. Falderappes? N’ayez pas peur. Ce ne sont que des gueux.

Richard Stuurop

Holocaustherdenking

Stop snel met die nazibeurs

Jacques Grishaver, voorzitter van het Auschwitzcomité, en ik moesten even flink slikken toen we merkten dat er op de ochtend van de Holocaustherdenking (31/1) ook een nazibeurs werd gehouden. Dat gebeurde op dezelfde tijd in Houten. Dus op het moment dat we de ergste misdaad uit de Westerse geschiedenis herdachten, werden 40 km verderop wapens en andere spullen die daarbij gebruikt zijn, vrijelijk verkocht. Je vraag je af door wie? Aan wie? Wat gaat er in de hoofden van die mensen om, dat ze waxinelichthouders met hakenkruizen kopen? En waarom liet de burgemeester van Huizen deze beurs stoppen en laat die van Houten hem doorgaan? Treurig, kwetsend, onbegrijpelijk. Die nazibeurs moet zo snel mogelijk stoppen.

Arthur Graaff AFVN-Bond van Antifascisten