Officier van justitie verzon mogelijk zijn eigen doodsbedreiging

De officier zegt tegen NRC dat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon.

Van Delft raakte nog meer uit balans toen hij op 11 november vorig jaar onderzoek moest doen naar een enorme bomaanslag op een 63-jarige man in Breda. Foto Erald van der Aa / ANP

Het openbaar ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de officier van justitie Lucas van Delft die in het arrondissement Zeeland West-Brabant al acht jaar belast is met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad.

De aanklager wordt er door het OM van verdacht in 2015 bij de politie onder valse naam melding te hebben gedaan dat mensen van plan zouden zijn hem te liquideren. Na de melding van 12 november vorig jaar heeft de politie zeer uitgebreide beveiligingsmaatregelen genomen terwijl achteraf niet duidelijk was of er wel echt een dreiging was.

Van Delft is hangende een strafrechtelijk onderzoek geschorst. Justitie verdenkt hem formeel van het delict ambtsdwang waar een straf op staat van maximaal vier jaar cel.

De hoofdofficier van justitie in Breda, Charles van der Voort, zegt “te betreuren dat één van mijn beste officieren zichzelf zo buiten spel heeft gezet. We wachten nu de uitkomsten van een onderzoek door het landelijk parket af. De zaken van Van Delft zijn ondertussen overgenomen door collega’s van deels andere parketten”.

Herhaaldelijk bedreigd

In een interview dat zaterdag verschijnt in NRC zegt Lucas van Delft “ruiterlijk te erkennen” dat hij “fouten” heeft gemaakt. Hij zegt dat hij zelf bij de politie is gaan melden dat hij om het leven zou worden gebracht doordat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon. Hij is sinds begin 2015 herhaaldelijk met de dood bedreigd. “Door de stapeling van dreigementen ben ik uit evenwicht geraakt”, aldus Van Delft.

Van Delft zegt zich bij de melding van een aanstaande liquidatie te baseren op informatie van een bron uit het criminele milieu. Hij wil ook tegenover zijn collega’s de identiteit van die bron niet prijsgeven omdat deze anders in levensgevaar komt. Het OM zegt nu niet te kunnen beoordelen of Van Delft daadwerkelijk wel een bron heeft.

Nog een tegenslag

Het onderzoek tegen de eigen officier van justitie is een nieuwe enorme tegenslag voor de drugsbestrijding in Brabant. Van Delft was betrokken bij alle grote drugsonderzoeken en onderzoeken naar motorbendes.

Het werk van de politie is de afgelopen maanden ook al ernstig bemoeilijkt doordat een politieagent van de landelijke eenheid, de 30-jarige Mark M. uit Weert, vier jaar lang aan de onderwereld informatie uit politieonderzoeken heeft verkocht.