Kyara straalt op deze foto een prachtige rust uit

'Puur geluk'. Het portret van haar dochter Kyara waarmee Sandra Bijl de publieksprijs in NRC's fotowedstrijd van januari won.
'Puur geluk'. Het portret van haar dochter Kyara waarmee Sandra Bijl de publieksprijs in NRC's fotowedstrijd van januari won. Sandra Bijl

Sandra Bijl wint de publieksprijs van januari in de NRC Fotowedstrijd. De foto van haar zestienjarige dochter Kyara kreeg 1697 stemmen. “Ik ben zo trots op haar.”

‘Puur geluk’ noemde accountmanager Sandra Bijl (45, Leerdam) haar foto. “Kyara is zo puur op deze foto. Ze straalt een prachtige rust uit. Het geluk is van haar gezicht af te lezen.”

Op de foto zit Kyara thuis aan de keukentafel te tekenen. “Ik maak het liefst foto’s in zwartwit en op onbewaakte momenten, zo ongedwongen mogelijk met mijn iPhone”, zegt Bijl. “Geposeerde foto’s zijn echt mijn ding niet. Bij mijn kinderen moet ik het trouwens wel onopvallend doen. Anders worden ze gek van al mijn gefotografeer. Ik vind het namelijk heel erg leuk.”

“Mijn foto’s deel ik vooral via Social Media. Voor deze wedstrijd heb ik in verschillende Facebookgroepen opgeroepen om te stemmen. Het was heel leuk dat Barry Atsma, wiens broer Down heeft, de foto op twitter retweette. Omdat Kyara een kwart Moluks is, voerde zelfs de Molukse gemeenschap campagne.”

Met de foto wil Bijl aan de krantenlezers laten zien hoe mooi iemand met Down kan zijn. “Er is de laatste tijd zoveel negativiteit rond Down. Vrouwen willen zich nu al laten testen voor ze überhaupt zwanger zijn en er wordt steeds vaker voor gekozen de kinderen niet te houden. Over tien jaar worden ze misschien helemaal niet meer geboren in Nederland. Dan worden onze kinderen niet alleen nóg meer outsiders, de wereld zou er ook een stuk minder mooi uitzien.

Kyara neemt het leven zoals het komt

“Ouders zouden beter ingelicht moeten worden. ‘Oh wat erg’, krijg ik vaak als reactie, maar het is helemaal niet erg! Kinderen met Down kunnen zo’n verrijking zijn. Kyara neemt het leven zoals het komt. In tegenstelling tot haar zus van zeventien is ze helemaal niet bezig met of jongens haar wel leuk vinden. En als de cola op is, dringt ze zonder zeuren water. Ze maakt zich niet druk, vindt alles prima. Ik heb veel geleerd van mijn dochter. Door haar ben ik gemakkelijker geworden, minder bezig met wat anderen allemaal hebben en vinden. Je moet zelf van het leven een feestje maken.”

De foto van Sandra Bijl eindigde aanvankelijk op de tweede plaats. Maar de foto met de meeste stemmen bleek al in 2014 gemaakt en voldeed dus niet aan het wedstrijdreglement.

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van februari is Eten.