Brief duidt op gedwongen doping bij Chinese topatleten

In het document staat dat voormalig toploopster Wang Junxia door haar coach geïnjecteerd werd.

Het WK atletiek in Berlijn, in 2009. In de achtergrond een Chinese polsstokhoogspringster (Shuying Gao) in actie.
Het WK atletiek in Berlijn, in 2009. In de achtergrond een Chinese polsstokhoogspringster (Shuying Gao) in actie. Olaf Kraak / ANP

Een mogelijke dopingbekentenis uit 1995 van Chinese topatleten is in de openbaarheid gekomen. Dat meldt AP. Het lijkt erop dat de voormalige topatlete Wang Junxia in een brief schrijft dat zij en haar teamgenoten jarenlang gedwongen werden om grote hoeveelheden verboden middelen te nemen. De echtheid van de brief wordt nog onderzocht.

Wang werd in 1996 olympisch kampioene op de 5000 meter en is nog altijd wereldrecordhoudster op de 3000 en 10.000 meter. Ze maakte deel uit van het zogenoemde ‘Leger van Ma Junren’, een groep atletes onder de hoede van coach Ma Junren. In de brief staat dat de atletes persoonlijk door hem zijn geïnjecteerd. De groep van Junren werd al eerder verdacht van dopinggebruik. De coach ontkende aantijgingen hierover altijd stellig.

De brief was destijds gericht aan een journalist, maar kwam niet naar buiten. In de tekst schrijven de atleten dat ze “vele jaren” gedwongen werden doping te nemen.

De internationale atletiekfederatie IAAF stelt in een reactie dat allereerst wordt onderzocht of de brief authentiek is. Daarvoor wordt de hulp van de Chinese Athletics Association ingeschakeld. De IAAF kwam achter het bestaan van de brief, toen Chinese media deze week de atletiekfederatie benaderden.