ArcelorMittal gaat aandelen uitgeven na miljardenverlies

De staalfabrikant gaat voor drie miljard dollar (zo’n 2,7 miljard euro) aan nieuwe stukken uitgeven.

Foto ArcelorMittal

ArcelorMittal gaat voor ongeveer drie miljard dollar (bijna 2,7 miljard euro) aan nieuwe aandelen uitgeven. Dat is nodig omdat staalgigant kampt met teruglopende inkomsten en oplopende schulden, zo bleek vrijdagmorgen bij de presentatie van de jaarresultaten. ArcelorMittal leed in 2015 een verlies van bijna 8 miljard dollar. Dat is meer dan vier maal zo groot als het verlies in 2014 (1,9 miljard).

Het concern, dat ongeveer 6 procent van de wereldwijde staalmarkt in handen heeft, moet de komende zes jaar meer dan 15 miljard dollar aan bedrijfsobligaties terugbetalen. Door de aandelenemissie, plus de verkoop van een belang ter waarde van 1 miljard dollar in de Spaanse staalfabrikant Gestamp, zal het bedrijf de nettoschuld reduceren tot “minder dan 12 miljard dollar”, aldus topman en grootaandeelhouder Lakshmi Mittal in een verklaring.

De Indiër Mittal, die in 2006 het Luxemburgs-Franse Arcelor overnam, weet de huidige moeilijkheden van ArcelorMittal aan de lage wereldwijde vraag naar staal. “2015 was een zeer moeilijk jaar voor de staal- en mijnbouwindustrie”, zei Mittal in een toelichting op de cijfers.

“Hoewel de vraag in onze kernmarkten sterk bleef, verslechterden de prijzen aanzienlijk gedurende het jaar als gevolg van overcapaciteit in China.”

Negen procent in de min

Ook Tata Steel, de eveneens Indiase concurrent van ArcelorMittal, meldde donderdag een nettoverlies van omgerekend 280 miljoen euro in het laatste kwartaal, tegen een winst van ruim 20 miljoen euro een jaar eerder. Tata Steel is het moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden.

Op de Amsterdamse beurs, waar het bedrijf een notering heeft, daalde het aandeel ArcelorMittal vrijdagochtend met meer dan 9 procent, schrijft ANP. Daarmee was het het slechtst presterende aandeel.