Aantal zikabesmettingen in Nederland loopt op tot twintig

Alle Nederlanders zijn besmet in Suriname. Geen van hen is zwanger.

De muggensoort Aedes aegypti, veranwoordelijk voor zikabesmettingen.
De muggensoort Aedes aegypti, veranwoordelijk voor zikabesmettingen. Foto Marvin Recinos / AFP

Het aantal mensen dat in Nederland is besmet met het zikavirus is opgelopen tot twintig. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Vorige week lag het aantal besmettingen nog op dertien. Het virus is mogelijk gevaarlijk voor ongeboren kinderen.

Alle besmette Nederlanders hebben het virus opgelopen in Suriname, volgens Schippers. Het is onwaarschijnlijk dat het zikavirus zich in Nederland verspreidt, omdat de mug (Aedes aegypti, of gelekoortsmug) die verantwoordelijk is voor de overdracht ervan niet in Nederland voorkomt.

Gevaar nog niet bewezen

De angst bestaat dat het zikavirus bij ongeboren baby’s leidt tot hersenafwijkingen door een te kleine schedel. Deze aandoening wordt microcefalie genoemd, maar kan ook het gevolg zijn van drank- of drugsgebruik door de zwangere moeder of erfelijkheid. De relatie tussen het zikavirus en een kleinere schedel bij ongeborenen is niet onomstotelijk bewezen.

Voor volwassenen is het zikavirus niet gevaarlijk. Na infectie zijn veelvoorkomende symptomen lichte koorts, huiduitslag en gewrichtsklachten. Geïnfecteerden zijn gemiddeld enkele dagen ziek. Er is geen vaccin beschikbaar.

Eerste zwangere in Europa besmet

Donderdag werd bekend dat de eerste zwangere vrouw in Europa besmet is, in Spanje. Zij was in Colombia geweest. In Texas werd deze week het eerste geval bekend van een zikabesmetting via seksueel contact. Maandag riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een internationale noodsituatie uit vanwege het virus.

Gezondheidsautoriteiten roepen zwangere vrouwen op niet naar landen af te reizen waar het zikavirus voorkomt, vooral in gebieden in Latijns- en Zuid-Amerika. Het RIVM adviseert uitstel van de reis te overwegen.